Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta jesti kada žudite za slatkim, slanim ili alkoholom?

Preuzmite sliku

Uhvatite li se kada da osjetite veliku potrebu da pojedete nešto – cijelu čokoladu, popijete pivo ili da uzmete vrećicu čipsa i “potamanite” je?

Sve ove žudnje, kao i pad na njih, možemo ugasiti i izbjeći ako se odlučimo za one namirnice za kojim naše tijelo zapravo žudi. Naš organizam žudi za mineralima, vitaminima i drugim elementima koje su mu potrebne.

Drugim riječima, organizam nam na sve moguće načine pokušava reći šta mu nedostaje, a mi ga gušimo drugim namirnicama koje neće zadovoljiti njegove potrebe.

Ako žudite za slatkim…
Odaberite grožđe, brusnicu, jaja ili batat… ako vam se često jede slatko, postoji niz elemenata koji mogu vašem organizmu nedostajati – krom, triptofan, ugljen, sumpor, fosfor…

Ako žudite za čokoladom…
Jedite mahunarke, voće, sjemenke ili orašasto voće… ove sve namirnice izvor su magnezija, kojeg vaš organizam traži.

Ako žudite za sokovima…
Jedite sir, sezam, repu, senf ili sir… tijelo treba kalcij, a navedenim se namirnicama on nalazi! Jednako tako ove namirnice možete konzumirati kada imate potrebu jesti masnu hranu, piše Ordinacija.hr.

Ako žudite za alkoholom…
Odaberite orašasto voće, zob ili crne masline… Kada nam se pije alkohol, naše tijelo zapravo zahtjeva bjelančevine, avenin, kalcij, glutamin i kalij, sve ove elemente možemo pronaći i navedenim namirnicama, a ako mislite da vam nedostaje proteina, odlučite se i za meso ili morske plodove.

Ako vam se jede slano…
Pokušajte svoj organizam zadovoljiti s ribom i nerafiniranom soli, kao i sa sirovim kozjim mlijekom. Najvjerovatnije vam nedostaje klorida u organizmu te ga s ovim namirnicama možete nadoknaditi.

Potreba za prejedanjem?
Ako osjećate stalno glad i žudnju za nečime, prvi razlog može biti dehidracija. Pokušajte popiti par decilitara vode prije nego odlučite popustiti. Pričekajte pola sata, ako više ne osjećate glad – znači da ste bili dehidrirani, a upravo su to dva stanja koja često zamjenimo.

Ako i dalje osjećate potrebu za nečim, organizmu može nedostajati triptofana, silicija i tirozina. Pokušajte ga zadovoljiti s orašastim plodovima, sirom, batatom, špinatom ili voćem koji obiluje s vitaminom C. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje