Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta je retroaktivna ljubomora i kako je zaustaviti?

Preuzmite sliku

Ljubomora je podmuklo zlo koje može polako, ali sigurno da vam uništi vezu.

Svi smo mi u manjoj ili većoj mjeri imali posla sa njom, kada su ljubavne veze u pitanju. Ona zna toliko da nas okupira da zbog nje ne vidimo sve lijepe stvari koje nas okružuju. Ona može da učini da pomilsite da vas partner ne voli, da vas vara i da će vas gotovo sigurno napustiti zbog druge koja je ljepša i zgodnija. Da, ljubomora je prilično gadna.

Ali, niste iskusli pravi pakao koji ona može da vam priredi ako se niste borili sa retroaktivnom ljubomorom. Šta je sad to? Jednostavno rečeno, to je ljubomora na romantičnu istoriju vašeg voljenog. Opsednutost njegovom bivšom ili brojem seksualnih partnera zaista može da vas pojede iznutra, prenosi Ženski magazin. Ako vas muče ovakve misli saznajte kako da ih zaustavite…

Identifikujte uzrok

Kao i sa svim drugim problemima u životu, ne možete izliječiti simptome, ako prije toga niste identifikovali njihov uzrok. Međutim, sada kada znate šta uzrokuje retroaktivnu ljubomoru, morate da otkrijete glavni korijen vašeg problema. Tek nakon toga možete da krenete da rješavate ovu situaciju.

Nemojte da potiskujete svoje osjećanja

U početku biste mogli da pomislite da će ignorisanje vaših ljubomornih osjećanja nekako učiniti da ona nestanu. Međutim, to se neće dogoditi. To su neželjene misli i koliko god ih vi potiskivali, one neće nestati niti ćete zaista uspjeti da ih ignorišete do te mjere da vas ne uznemiravaju. Umjesto toga suočite se sa njima i zapitajte se zašto osjećate tu ljubomoru. Zašto vas muči romantična istorija vašeg momka?

Identifikujte svoje toksične obrasce ponašanja

Vaš sljedeći korak je rad na vlastitim obrascima ponašanja. Ne možete jednostavno da pucnete prstima i da otjerate svoje nametljive misli, ali možete upravljati svojim postupcima. Koliko puta dnevno provjeravate profil bivše djevojke svog momka na društvenim mrežama? Koliko puta dnevno gledate tu jednu njihovu zajedničku fotografiju koju ste nekako uspjeli da nađete? Ako je odgovor mnogo, vrijeme je da sa tim ponašanjem prestanete.

Budite iskreni prema svom momku

Htjeli vi to sebi da priznate ili ne, ali vaš partner osjeća vašu retroaktivnu ljubomoru. U tom pogledu nema smisla da to i dalje krijete, jer ćete gotovo sigurno na taj način uništiti vašu vezu. Vrijeme je da budete iskreni prema njemu po ovom pitanju. Recite mu kako se osjećate i potrudite se da sve detaljno objasnite. Biće vam teško da to uradite, ali ovo je ključni korak.

Poradite na svom samopoštovanju

Suština je zapravo u tome što morate da naučite kako da sebe stavite na prvo mjesto po važnosti u svom životu. Iako je zaista bitno da imate zdrav odnos sa voljenom osobom i niko to ne poriče, ono što je još važnije je izgradnja zdravog odnosa sa samim sobom. Kada naučite da volite i poštujete sebe, staćete na put ljubomori svake vrste. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,