Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta je najgora stvar koju možete da uradite ukoliko ne možete da zaspite zbog vrućine?

Preuzmite sliku

Malo ko je uspio da mirno prespava još jednu vrelu noć iako smo tek na početku ljeta, ali stručnjaci upozoravaju da kao pomoć u borbi protiv toplote nikako ne koristite ventilatore.

Korišćenje ventilatora izazvaće više problema nego koristi a prvi na toj listi su alergije i potencijalno pogoršanje stanja kod svih onih koji boluju od astme ili drugih bolesti disajnih puteva.

– Nekim ljudima podni ili ventilator na plafonu u sobi pomažu da utonu u san i da se rashlade tokom noći. Drugima to može izazvati nesanicu, napade astme ili im može isušiti oči – kaže stručnjak za spavanje Marc Redic.

On također upozorava na to kako ventilatori mogu prouzrokovati kretanje prašine po sobi.

– Dok ventilator pomjera vazduh po sobi, uzrokuje često podizanje veće količine prašine, pa i polena, koji vam se probijaju u sinuse. Ako ste skloni alergijama, astmi i polenskim reakcijama, ovo bi moglo izazvati puno problema. Ventilator bi prije svake upotrebe trebalo očistiti ako ga već koristite – kaže stručnjak.

 • Ujedno, ventilator vrlo loše utiče na kožu jer je isušuje, baš kao i klima.

  – Stalni naleti vazduha mogu izazvazi isušivanje kože. Tijelo gubi sposobnost znojenja pa samim tim se gubi i vlažnost. Na kraju, koža ostaje i bez svoje elastičnosti pa se lako stvaraju bore i linijice i izgledate umorno. Losioni i hidratantne kreme bi ovde mogle pomoći – savjetuje Markc i upozorava na još jedan mogući problem.

  Naime, neki ljudi tokom sna ne zatvaraju potpuno oči već su im uvijek jednim dijelom, pa bio on vrlo mali, ipak otvorene.

  – Neprestana cirkulacija zraka, veća nego ona prirodna, može isušiti oči i dovesti do velike iritacije – objašnjava on. (noizz.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,