Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je mikro varanje i radite li to?

Preuzmite sliku

Slično je emocionalnom varanju, ali još suptilnije.

Svi znamo da je užasno biti prevaren. Obično preljubom, kao što i sama riječ daje naslutiti, smatramo kada osoba s kojom smo u vezi uđe u fizički odnos s drugom osobom. Varanje može biti i emocionalno – kada se svjesno povezujete s osobom s kojom niste u vezi (to uključuje učestalo dopisivanje, koje nije isključivo prijateljsko, suptilne dodire kao držanje za ruke, koji nisu seksualni itd.). Sada znamo da, nažalost, postoji i treći oblik nevjere, a to je – mikro varanje!

Mikro varanje uključuje sve one sitnice (zato se i zove mikro) koje radite, a koje stvaraju prilike za emocionalno i / ili fizičko varanje. To ne znači da vi o tome tako unaprijed razmišljate ili da radite to svjesno, ali pojava takvog ponašanja bi mogla značiti da postoji problem u vašoj vezi, koji ignorišete, prenosi cosmopolitan.hr.

Govorimo o sitnicama kao što su da se ljepše obučete kada znate da ćete vidjeti određenu osobu (ne mora vam se nužno svjesno sviđati, kao što smo rekli, radi se o podsvjesnom ponašanju) ili da prešutite da se na poslu pojavio novi zgodni kolega. Mikro varanje može biti i u digitalnom obliku – ako stalno lajkate ili komentarišete slike nekog muškarca kojeg znate otprije. Ukratko, to uključuje sve one stvari koje ne smatramo previše važnima, ali bi zapravo pogodile vašeg partnera kad bi saznao za njih.

Šta ako ste pročitali ovaj tekst i sada mislite da vas partner vara na mikro razini?

Jedino je pravo rješenje ovog problema – razgovor. Za većinu ovih stvari je prekid preradikalno rješenje ako vam se osoba zaista sviđa, ali morate utvrditi u čemu je problem i kako je do njega došlo. Možda vaš partner ni sam nije primijetio implikacije svojih spornih postupaka i kada mu ih objasnite, će to promijeniti. Možda ipak postoji dublje nezadovoljstvo ili stvarna privlačnost prema drugoj osobi, ali to ne možete znati dok iskreno ne porazgovarate o tome. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,