Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je linea negra i otkriva li zaista spol djeteta?

Preuzmite sliku

Ima je skoro svaka trudnica, a neke u njoj čitaju i znakove kojeg spola je njihova beba. Vjerujete li u to?

Dugo se vjerovalo kako okomita crta na trudničkom trbuščiću, takozvana linea negra, otkriva spol djeteta. Smatralo se da trudnica nosi djevojčicu ako linea negra seže do do pupka, a ako se produžuje i iznad pupka da nosi dječaka. S vremenom se ispostavilo da to i nije istinita tvrdnja jer je mnogo žena kod kojih se pojavila linea negra do pupka na kraju rodile dječake.

Zašto se pojavljuje linea negra?

U trudnoći se u tijelu proizvodi veća količina melanina, pigmenta koji dovodi do tamnjenja kože. Porast melanina u tijelu uzrokuje i povećanu proizvodnju estrogena, što u kombinaciji dovodi do hiperpigmentacije. To je ujedno i razlog što klitoris i bradavice u trudnoći postaju tamniji.

Linea negra nestaje nakon poroda. Linija blijedi postepeno, dojenje može usporiti nestanak linea negre. Iako je potpuno bezopasna, mnogim ženama smeta, ali njezin nastanak se nikako može spriječiti. Folna kiselina uspješno kontrolira promjene u pigmentaciji kože, a prirodno se nalazi u pšenici, šparogama, špinatu i narandžama, stoga ako želite da linea negra bude manje vidljiva, konzumirajte ove namirnice. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,