Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je gore – emotivna ili fizička prevara?

Preuzmite sliku

Nisu sve vrste preljuba podjednako strašne i ne smatraju svi iste stvari preljubom.

Ako pitate 10 osoba o tome šta je za njih preljuba dobićete 100 različitih odgovora. Ovo je siva zona, jer sve zavisi od pojedinaca i toga kako i gdje oni vide granice romantičnih veza. Dok vi smatrate da je dopisivanje sa bivšim preljuba, neko će smatrati bezazlenim sve dok se ne desi neki konkretan čin.

Uprkos tome, postoji par kategorija kojima je zajedničko to da uključuju tri ključna elementa: tajnost, emocionalnu upletenost i seksualnu privlačnost.

Eksperti su ukazali na to da su shvatanja šta je preljuba različita kod različitih parova i da postoji nekoliko kategorija.

Fizička intimnost sa nekim ko nije vaš partner

Tu spada dodirivanje, ljubljenje ili seksualna aktivnost sa nekim ko nije vaš partner. Neki parovi imaju ograničenja kada je ova kategorija u pitanju pa su spremni da oproste istopolnog partnera. Ključ uspjeha veze je u tome da unaprijed postavite granice i otvoreno razgovarate o svemu sa partnerom.

 • Gajite osjećanja prema nekome drugom

  Emotivna prevara je samo drugi način da se pređe granica. Podrazumijeva sviđanje, ljubav ili neka druga romantična osjećanja prema nekome ko vam nije zvanični partner. Kako ste postavili fizičke, tako morate da imate i emotivne granice sa partnerom. Nije problem da vam se neko drugi dopada ili imate osjećanja prema nekome izvan veze, već samo da li to i koliko utiče na vašu vezu sa partnerom.

  Fantazije o nekome ko vam nije partner

  Fantazije čak i kada ste u stabilnoj vezi su normalne – ali kada je u njima vaš partner. Fantazije prelaze u prevaru onog momenta kada počnete da razmišljate o nihovoj realizaciji.

  Skrivanje navika vezanih za novac

  Varanje može da bude i finansijsko ukoliko od vašeg partnera krijete gdje odlazi vaš novac. Ukoliko ste se dogovorili da štedite za ljetovanje, a vi ste novac spiskali na neku novu haljinu ili dio za auto – počinili ste prevaru!

 • Imate tajne na društvenim mrežama

  Nevjernost koja se sprovodi preko društvenih mreža je sve češća pojava. Ovdje razlikujemo dvije podkategorije: otvoreno seksualno, ako žudite za nekim influenserom pa mu stalno lajkujete postove i komentarišete, a druga je prevara partnera sa društvenim mrežama kada se stalno kuckate dok ste u njegovom društvu. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,