Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta je bonton i je li pred izumiranjem?

Preuzmite sliku

Bonton se definiše kao kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Ipak, čini nam se da samo danas daleko od toga, piše Journal.hr

Postoji li uopšte kodek ponašanja u društvu u kojem je malo toga definisano, a trendovi se rađaju i umiru gotovo svake minute? Je li vrijeme digitalizacije dovelo do toga da se više ne znamo ponašati ako nismo online? Kako se uopšte ponašamo online?

Je li bonton pred izumiranjem? 

 • Šta je bonton i je li pred izumiranjem?

  Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u pozorištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima. Vrijede li danas ista pravila ponašanja kao i prije, na primjer pedeset godina?

 • Vrijede li danas ista pravila kao i prije? 

  Sigurno da ne. Posljednjih trideset godina svjedočimo ubrzanom razvoju digitalne tehnologije, seljenju komunikacije u virtualni svijet i online aspektima u svim našim životima. To svakako dovodi do bolje povezanosti među ljudima, ali istovremeno i do otuđenja. Paradoksalno zar ne? Boravak u svijetu društvenih mreža i online komunikacija postala je jedna od najvažnijih tema današnjice. Zašto? Upravo zato jer se proučavanjem iste može doći do raznih zaključaka o tome kakvo je danas društvo u kojem se nalazimo. Online komunikacijom gubimo bliskost i teško nam je percipirati da iza ekrana, s druge strane tastature također sjedi osoba. Tada dolazi do manjka empatije, što itekako predstavlja velik problem današnjice.

 • Kako se ponašamo online? 

  Internetsko zlostavljanje, neetička komunikacija pa čak i zakonom kažnjivo ponašanje danas su sveprisutni online. Bonton kao takav gotovo da i ne postoji i tome nažalost svaki dan svjedočimo. U ovom aspektu komunikacije slobodno možemo reći da je on pred izumiranjem, a takav način komunikacije polako, ali sigurno prevladava. Do kakvog nas to zaključka dovodi? S bontonom (barem kada govorimo online) možemo se pozdraviti, a samim time i svim onim benefitima koje njegovo upražnjavanje donosi, a to su, među ostalim, lijepi i zdravi ljudski odnosi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: