Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta je biohemijska trudnoća i kako se otkriva?

Preuzmite sliku

Biohemijske trudnoće najčešće otkrivaju testovi za utvrđivanje trudnoće. To su zapravo trudnoće koje završe vrlo rano i prije nego što ih je moguće uočiti na ultrazvuku (najranije oko pet nedjelja od prvog dana posljednje menstruacije).

Smatra se da biohemijske trudnoće nastanu kada zametak odumre odmah nakon stvaranja, a prije usađivanja u matericu, piše bebac.com. Vrlo su česte, skoro 50 do 60 odsto svih trudnoća završava kao biohemijska trudnoća.

Kako se utvrđuje biohemijska trudnoća?

Da je trudnoća postojala, sazna se prema pozitivnim vrijednostima beta HCG-a (hormona trudnoće), bilo iz krvi ili iz urina. Poslije nekoliko dana žena od pobačaja, prestaje da bude pozitivna, te dolazi do krvarenja i u tim slučajevim nije potrebna kiretaža, jer trudnoća sama po sebi propada. To su uglavnom trudnoće sa kojima od starta nešto nije u redu pa zato i ne opstaju! Tijelo počne da luči HCG-hormon trudnoće, odatle pozitivni testovi, ali se do kraja menstruacije on vrati na nulu.

Kako da saznate da li ste bile u drugom stanju?

Ranije se nije previše znalo za biohemijske trudnoće, jer tada nisu postojali testovi za rano otkrivanje trudnoće, a žene su imale običaj da čekaju da menstruacija izostane, pa da se tek poslije izvjesnog vremena jave ginekologu. Ako bi dobile menstruaciju, smatrale su da nisu ni bile trudne. Menstruacija nakon biohemijske trudnoće može biti obilnija i sa ugrušcima, praćena jačim bolovima nego inače, ali to nije pravilo. Ova trudnoća najčešće nema simptome, jer se prvi simptomi prave trudnoće javljaju tek oko šeste nedjelje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,