Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta će se dogoditi ako tabletu za pranje posuđa stavite u veš mašinu?

Preuzmite sliku

Jeste li ikada temeljito očistili svoju veš mašinu? Ako ne, svakako bi to trebali učiniti, jer se ostaci masnoće i prljavština brzo nakupljaju, a posebno ispod gume.

To ne samo da može uzrokovati neugodne mirise i skratiti životni vijek stroja, nego može biti i leglo bakterija svih vrsta .Kako se u vašem stroju za pranje veša ne bi pojavila odvratna crna prljavština, trebali biste redovno uklanjati ostatke. Međutim, za to vam nije nužno potrebno posebno sredstvo za čišćenje, nego nešto što većina nas već ima u svom kućanstvu: tableta za pranje suđa.

Kako očistiti veš mašinu s tabletom za mašinu za pranje suđa?

Za čišćenje prljavih tanjira, pribora za jelo i slično obično koristimo tablete ili prašak. Međutim, jednako su učinkoviti u čišćenju ostataka prljavštine u mašini za veš. Kao biste očistili veš mašinu, stavite u nju dvije tablete za pranje suđa svake dvije do tri sedmice kako biste se temeljito očistila. Stavite tablete direktno u bubanj, a zatim (sa zatvorenim vratima) dolijte dodatnu vodu kroz odjeljak za deterdžent sve dok ne bude malo iznad razine donjeg ruba otvora.

Tablete također možete prethodno otopiti u toploj vodi, a zatim ih uliti ili upotrijebiti prašak za pranje suđa. Zatim „operite“ na 90 stepeni. 

Tablete i prašak trebali bi čak pomoći i kod obojene odjeće. Međutim, ovdje biste trebali biti oprezni s osjetljivim natpisima ili naljepnicama, jer mogu postati porozni s deterdžentom za pranje posuđa. Ostali izvrsni „kućni pripravci“ za čišćenje mašine su ocat, limunska kiselina, deterdžent za pranje posuđa i prašak za pecivo – istovremeno koristi samo jedan od njih.

Inače: univerzalni ocat također savršeno djeluje kao zamjena za omekšivač. Ne moraš se brinuti zbog mirisa, jer odmah nestaje. Ako i dalje ne želite prati bez laganog mirisa, dodajte nekoliko kapi ulja lavande. Ugodno miriše, a istovremeno tjera moljce iz ormara. (miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje