Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta boje u enterijeru govore o vama?

Preuzmite sliku

Kroz boje u enterijeru izražavamo svoju ličnost. Mijenjamo ih povremeno, ali većina nas je sklona određenim nijansama. Taj izbor nije slučajan. Otkrijte šta boje govore o vama i uredite dom u skladu sa svojim karakterom.

 • dom-enterijer-boje2
 • Vedri i topli tonovi žute

  Žuta, narandžasta i boja breskve su vedre, asociraju na sunce i vatru – na otvorenu osobu, punu životne energije. “Ljudi koji koriste tople tonove uvijek su dobro raspoloženi i druželjubljivi”, kaže Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Instituta za boje “Pantone”. Ali oni su i mnogo više od toga: osobe koje vole žutu boju su inteligentne i avanurističkog duha i, iznad svega, cijene slobodu.

  Tople nijanse enterijer čine energičnijim, intimnijim, stimulišu razgovor i apetit, dok ga one hladnije vizuelno proširuju. Kako biste snizili “temperaturu” u svom domu pomiješajte žute tonove sa plavo-sivim i zelenim nijansama, a narandžaste sa crnom, savjetuje Eve Ashcraft, autorica knjige “Prava boja”.

  Nježne, pastelne nijanse

  Osobe u čijem domu preovlađuju nježne nijanse pastelno plave, zelene i boje kajsije vole prirodu. Podsjećaju ih na vedro nebo ili prostrano polje i unose mir u dom. “Zahvaljujući smanjenom inetenzitetu topline i vedrine, bolje prijaju očima”, kaže Ron Reed, profesor dizajna enterijera na Univerzitetu Države Teksas u San Marku.

  Ukoliko u vašem enterijeru dominiraju zelena i njoj srodne nijanse, dom smatrate oazom mira u užurbanom svijetu. Pove sa žutim, narandžastim ili braon komadima namještaja i detaljima.

  Elegantne boje dragog kamenja

 • dom-enterijer-boje3
 • Nijanse rubina, safira, amovučeni ste u sebe, ćutljivi i stidljivi. Kako biste unijeli malo energije, kombinujte pastelne tonetista i topaza u svom domu imaju osobe koje preferiraju raskoš i luksuz. One su otvorene, poverljive, kreativne i elegantne. Sjaj dragog kamenja savršen je za prikrivanje mana – enterijer čine glamuroznim i udobnijim.

  Primjera radi, kupatilo u kojem dominira mornarsko plava djeluje tamnije i skučenije, a nijanse safira – dinamičnije. Kombinujte elegantne tonove sa neutralnim ili pak bojama sličnog intenziteta. Koristite ih u prostorijama u kojima ne provodite previše vremena – u trpezariji, hodniku ili kupatilu.

  Stabilni, neutralni tonovi

  Poput ganita i mermera, siva, braon, bež i boja slonove kosti su neprolazne – odaju utisak stalne prisutnosti. Ukoliko u vašem domu preovlađuju neutralni tonovi, vjerovatno ste praktična i stabilna soba, koja ne prati slijepo trendove.

  Zidovi zemljanih nijansi djeluju neupadljivo i istovremeno omogućavaju smjelije kombinacije boja namještaja. Neki ih, međutim, smatraju dosadnim. Ukoliko želite da oživite svoj dom, uparite mekane tkanine sa drvenim, staklenim i metalnim površinama. Načinite kontrast pomoću boja i materijala kako vaš životni prostor ne bi djelovao sterilno i obično.

  Poput boja, svaki detalj u vašem domu govori mnogo o vašem karakteru i ličnom stilu. Otkrijte i kako vas prijatelji vide na osnovu dizajna enterijera. (kucastil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,