Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta bi trebalo znati ukoliko putujete avionom, a trudni ste?

Preuzmite sliku

Putovanje avionom čini se kao najbolja solucija ukoliko ste naumili da brzo stignete do željenog odredišta. No, međutim mali broj žena razmišlja o tome koliko im je kretanje ograničeno tokom samog puta. U skladu sa tim, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam let učiniti sigurnim i udobnijim. 

Koliko je let za trudnicu bezbjedan u prvom i drugom tromjesečju?

Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem, ali da bi bili sigurniji potrebno je konsultovati se sa ljekarom. Osim toga, nužne su određene pretrage ako trudnica u toku trudnoće ima zdravstvenih problema poput blagog krvarenja, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Mnoge buduće mame otkrile su da im je period od 14. do 27. sedmice trudnoće najbolje za let avionom. Tada su jutarnje mučnine iza vas, nivo energije sve veći a vi se osjećate sjajno.

Da li je sigurno putovati avionom u trećem tromjesečju?

Ako imate zdravu trudnoću, većina avioprevoznika dopustiće vam let do 36. sedmice ali taj podatak ipak morate provjeriti. Nikako ne zaboravite da u svoj putni raspored uračunate i to koliko ćete sedmica biti trudni u trenutku povratka sa odmora. Neke aviokompanije zahtijevaju pismenu potvrdu očekivanog termina porođaja kao i da trudnoća protiče uredno. Zato prije polaska obavezno provjerite kakvi se ljekarski nalazi traže od vas.

Može li skener na aerodromu naškoditi bebi?

Kada prolazite kroz skener, vi zapravo prolazite kroz detektor metala, koji ne oštećuje plod. Samo je vaš prtljag izložen rendgenskim zracima. Osim toga,takozvani sigurnosni ili tjelesni skeneri koji se koriste na nekim aerodromima takođe ne mogu da naštetiti plodu.

Da li let na bilo koji način može štetiti bebi?

Dokazano je da pritisak u kabini ne utiče na razvoj ploda. Preporuka ljekara je da se nikako ne treba putovati malim avionom koji nema iznivelisan pritisak u prostoriji odnosno kabini. Naime, nivo kiseonika znatno je niži na velikim visinama, a u takvom avionu tijelo trudnice izloženo je većem naporu, jer se tada mora pomučiti kako bi sebi i bebu obezbijedila dovoljno količine kiseonika. Ipak, let treba izbjegavati u određenim slučajevima – ako trudnica ima anemiju i nasljednu bolest krvnih ugrušaka u porodici.

Koliko je štetna upotreba pojasa?

Nije, ali je potrebno da se pojas pravilno postavi – ispod stomaka, što isto važi i za pojas u automobilu.

Kako da vam tokom leta bude udobnije?

Više udobnosti i prostora osiguraće vam prva klasa, ali ako ni to nije 100% tačno, vaše putovanje može proteći udobno bez mnogo stresa. Evo nekoliko sugestija:

– Ako je moguće, sjedite do prolaza jer ćete tako češće moći protegnuti noge, a i jednostavnije je ustati i izvesti nekoliko vježbi ili otići do toaleta.

– Nosite udobnu, komotnu odjeću i obuću.

– Pijte vodu i voćne sokove. Nemojte uzimati napitke koji mogu prouzrokovati dehidraciju, kao što su neke vrste čajeva (crni, indijski). (mamaibeba.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,