Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta bi se moglo dogoditi sa vašim tijelom ako potpuno prestanete jesti so

Preuzmite sliku

Mnogi su se usredotočili na to da jedu manje soli, a u nekim slučajevima su je potpuno izbacili jer se so smatra štetnom za naše zdravlje. Pa, to nije sve istina. Na kraju krajeva, so je važan elektrolit koji pomaže našem tijelu da normalno radi. Ako ste odlučili izbjegavati so, pobrinite se da je ne uklonite u potpunosti i pokušajte razumjeti kako će tijelo reagovati na ovu novu promjenu, prenosi Tuzlanski.ba.

Mnogo je dijeta koje savjetuju izbjegavanje soli i zato je ekipa iz Bright Sidea podijelila sa vama efekte niskog sadržaja natrija i pokazala vam da se za neke dijete prvo trebate posavjetovati s ljekarima.

1. Možete se početi debljati

Jodirana so je važna za vaše hormone, a ako u potpunosti smanjite unos soli, izvori joda postat će ograničen. Kao rezultat, mogli biste početi debljati, imati podbuhlo lice, suhu kožu i osjećati slabost i umor mišića.

 • 2. Može uticati na vaše srce

  Pokazalo se da dijeta s niskim udjelom natrija nudi brojne prednosti, posebno za ljude sa srčanim problemima. Ali to možda neće biti slučaj sa svima, pogotovo ako je vaše srce savršenog zdravlja. Budući da postoji studija koja je pokazala da kada jedemo manje, a uz to previše soli, to može pogoršati stanje srca koje već imamo.

  3. Može povećati rezistenciju na inzulin

  Studije su pokazale da kada u prehranu ne unosimo dovoljno natrija, to može uticati na rezistenciju na inzulin. To znači da naše tijelo neće dobro reagovati na inzulin i to bi moglo dovesti do povećanja šećera u krvi.

  4. Mogli biste osjetiti simptome dehidracije

  Kada nivo natrija drastično opadne u krvi, mogli biste osjetiti simptome koji su vrlo slični  dehidraciji. Dakle, mogli biste imati suha usta, vrtoglavicu, žeđ i rjeđi odlazak u toalet.

 • 5. Možda ćete početi osjećati mučninu

  Ne konzumiranje soli može imati veliki uticaj na nivo holesterola. Iako ovo obično nema ranih simptoma, može napasti druge dijelove tijela, uključujući srce. Jedan od simptoma koji biste mogli osjetiti je mučnina. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,