Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenik: Halil Sarajlić u 103. ne pije lijekove, nikada nije bio u bolnici i postio 93 ramazana

Preuzmite sliku

Halil Sarajlić iz naselja Babunovići kod Srebrenika, koji ima pune 102 godine, vjerovatno je najstarija osoba ne samo u ovom gradu nego i na prostoru Tuzlanskog kantona.

Izgledom ne odaje utisak nekoga s trosifrenim brojem godina, a i zdravlje ga odlično služi tako da i u 103. godini ne samo da se samostalno kreće nego i iz hobija povremeno siječe drva i obavlja druge sitnije poslove u dvorištu, piše Dnevni avaz.

Kaže da u dugom životu nikad nije bio u bolnici, a i sada, u dubokoj starosti, ne troši nikakve lijekove. Na pitanje u čemu je tajna njegove dugovječnosti, kaže da ni sam ne zna precizan i pouzdan odgovor.

Teški poslovi

Od malih nogu radio sam najteže poslove u poljoprivredi, okopavao kukuruz, kosio travu i pšenicu, a dobar dio života bio sam rezač na ručnoj testeri. I pored svih tih napora, nikad nisam imao problema sa zdravljem, a evo, i danas, hvala Allahu, dž. š., dobrog sam zdravlja tako da se ne mogu ni sjetiti kad sam posljednji put posjetio ljekara“, govori nam ovaj vitalni starac.

 • halil-sarajlic
 • Kaže da nikad u životu nije probao alkohol i duhan, a u njegovoj ishrani uvijek su dominirali povrće i zdravo domaće meso tako da pretpostavlja da u tome leži tajna njegove dugovječnosti. Ono što posebno impresionira u susretu s ovim starcem je njegovo nevjerovatno pamćenje. Prisjeća se i najsitnijih detalja događaja od prije 80 i više godina, a poznaje i porodična stabla većine familija u svom selu.

  Ratna golgota 

  Dobro se sjeća i prvog susreta sa svojom dugogodišnjom životnom saputnicom Safom. Upoznali su se na seoskom veselju prije skoro 80 godina i, nakon samo dva mjeseca, stupili u brak, u kojem su skladno živjeli sve do njene smrti 1999. godine. U braku su imali tri sina, od kojih je, nažalost, danas samo jedan živ, a ima i tri unuka i šest praunuka.

  Živi sa sinom Ibrahimom i snahom Hanumkom, koji ga izuzetno paze, toliko da, kako kaže, ne može biti bolje. Ovaj vitalni starac živo se sjeća i početka Drugog svjetskog rata i golgote kroz koju je prošao kao rezervista vojske bivše Kraljevine Jugoslavije.

  U trenutku kapitulacije, bio sam u okolici Kragujevca u Srbiji. Sjećam se da je došao jedan oficir i samo nam rekao da su Nijemci okupirali državu i da kako znamo spašavamo živu glavu i bježimo svojim kućama. Punih sedam dana pješačio sam bos iz Kragujevca, spavajući kratko tokom noći pod otvorenim nebom, ali sam na kraju, zahvaljujući sreći i pomoći dobrih ljudi, koji su mi povremeno davali hranu, uspio živ doći do svoje kuće“, ističe Halil, prisjećajući se tih teških dana.

  Ispostio 93 ramazana

  Ovaj vitalni starac i veliki vjernik vjerovatno je i rekorder prema broju ramazana koje je ispostio. “Prvi kompletan ramazana ispostio sam kada sam imao svega devet godina i od tada redovno postim svaki ramazan. Nikad mi nije bilo teško postiti, a i u toku ljetnih vrućina, kada sam obavljao najteže poslove, nijednog dana nisam prekinuo post“, ističe Halil. Iako je već zagazio u 103. godinu života, i ovog ramazana postio je svakog dana, a prema njegovoj računici, u životu je ispostio 93 ramazana.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje