Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srce se uvećava, nos otiče: Pet čudnih simptoma koje sigurno ne očekujete u trudnoći

Preuzmite sliku

Postoje uobičajeni simptomi trudnoće kao što su jutarnja mučnina, čudne želje za hranom, trudnički ‘sjaj’, osećaj iscrpljenosti i slično.

Međutim, postoji i nekoliko njih koji su dosta rjeđi, ali takođe mogu da otkriju da je žena trudna.

Promjene se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, a sve nestanu nakon porođaja. Evo nekoliko čudnih promjena koje možete da primjetite na svom tijelu tokom trudnoće:

Uvećan nos

Vaš nos može da izgleda drugačije zbog značajnog povećanja hormona kroz koje vaše tijelo prolazi u trudnoći. Jedan od njih je i estrogen koji opušta krvne sudove u cijelom tijelu, pa i u nosu. To može da dovede do toga da se i nos proširi, pa čak i da promjeni oblik u odnosu na onaj koji ste imale prije trudnoće. Nemojte da brinete jer je to samo privremeno i sve će se vratiti na normalu posle porođaja, najkasnije šest sedmica nakon njega.

Veće srce

Hormonske promjene utiču i na razvoj debljih mišića, a kako srce u trudnoći mora da radi više kako bi obezbjedilo dovoljno krvi i za vas i za bebu, kod nekih žena dolazi do povećanja srca. Takođe, promjene u tijelu koje se dešavaju jer beba gura organe, mogu da izazovu i pomjeranje srca.

Boja kože se mijenja

Sigurno ste čule za takozvani trudnički ‘sjaj’ zbog kog mnoge buduće mame izgledaju posebno, ali da li ste znale da tri od četiri trudnice mogu da dožive i stanje koje se zove melazma.

Simptomi melazme su tamnija koža oko očiju, nosa, brade i gornje usne. Pored toga, možete da očekujete i da će koža oko bradavica da potamni, a kako stručnjaci kažu, to se pomaže novorođenčetu da pronađe bradavicu za hranjenje.

Rast (ili gubitak) kose

Dodatni estrogen u vašem tijelu mogao bi da podstakne vašu kosu na rast i da je učini da izgleda zdravije. Ali ovaj hormon može da postakne i rast dlaka na cijelom tijelu, ali nemojte da brinete jer je ovo još jedan od simptoma koji će nestati nakon trudnoće. Međutim, neke žene dožive i suprotno, pa počne da im opada kosa tokom trudnoće.

Ovaj proces je obično uzrokovan time što je tijelo šokirano trudnoćom, pa može da dođe do toga da dlačice pređu u fazu ‘mirovanja’, a zatim i da opadaju. Nivo estrogena ponovo opada nakon porođaja, tako da ćete tada možda doživjeti gubitak kose. Ovo će dostići vrhunac četiri mjeseca nakon porođaja, nakon čega će se vaša kosa vratiti u normalu.

Problemi sa zubima

Čak i vaši zubi mogu da budu pogođeni trudnoćom. Ako imate jutarnje mučnine, vaši biserno bijeli zubi bi mogli da budu podložniji oštećenjima i karijesu zbog toga što želudačna kiselina rastvara njihovu zaštitnu oblogu. I vaši hormoni utiču na desni, ostavljajući ih podložnijim krvarenju, infekcijama i oštećenju. Oko 70 % trudnica pati od gingivitisa (blage bolesti desni).

Ono što vas takođe može iznenaditi kada su zubi u pitanju je i to što zbog hormona relaksina možete da imate osećaj da su klimavi. Dok je uticaj relaksina koristan u nekim dijelovima tijela (kao što je karlica), on može da utiče i na ligamente koji učvršćuju svaki pojedinačni zub i da uzrokuju da osjećate kao da su labavi. Rijetko ćete izgubiti zub, ali i to se može dogoditi ako ste imale više trudnoća ili ste prethodno imale loše oralno zdravlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,