Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Spavate li dovoljno? Lagan test sa kašikom može vam to otkriti…

Preuzmite sliku

Kada ne spavamo dovoljno, to negativno utiče na svaki dio tijela, na naš fizički izgled i zdravlje općenito.

U današnje vrijeme teško je imati dovoljno vremena za san, a posljedice neispavanosti dolaze na naplatu kasnije – kroz smanjeni imunitet, povećane razine stresa, sklonost debljanju…

Isprobajte test

Kako biste provjerili spavate li dovoljno, potrebno je napraviti jednostavan test. Sve što vam treba su kašika i pladanj, a test je najbolje izvesti poslijepodne, nakon posla i nakon obroka.

Lezite na krevet i pogledajte na sat da biste utvrdili kad ste tačno legli.

Namjestite se udobno i pripremite atmosferu koja vam je najpogodnija za zaspati – bilo da trebate zamračiti prozore, upaliti TV ili pustiti laganu muziku ili pak ugasiti sve, što god vam odgovara.

Kašiku postavite u ruku, a ruku pak pustite da pada preko stranice kreveta ili kauča. Ispod ruke neka vam bude pripremljeni pladanj. Kad zaspite, zvuk padanja žlice trebao bi vas probuditi.

U videu pogledajte kako to izgleda:

Rezultati 

Odmah nakon buđenja pogledajte na sat i izračunajte nakon koliko ste tačno zaspali. Ako ste zaspali za 5 minuta i manje, to znači da vam sna ozbiljno manjka te da bi to moglo imati brojne posljedice na zdravlje.

Ako ste zaspali u roku od 10 minuta, tada je to oznaka umjerene deprivacije sna, što je zapravo najčešći slučaj današnjeg doba te bi trebalo uzeti više vremena za odmor.

Ako ste zaspali nakon 15 minuta, to znači da imate tek blago ili uopće nemate pomanjkanja sna, odnosno tijelu odgovaraju doze koje dobiva, isto kao i u slučaju ljudi koji nisu uopće zaspali. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,