Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Spavaš sa upaljenim televizorom? Nećeš više kad pročitaš šta to radi tvom tijelu

Naravno da nam je jasno da ti je ponekad potrebno nešto što će zaustaviti struju tvojih misli i briga u glavi kad si pod stresom.

Želiš gledati tuđe brige i zaboraviti na svoje, to je logično, svima nam se to ponekad dogodilo. Može nam se i dogoditi da radimo na kompjuteru u krevetu, umorne i stresirane do kraja – i glava nam samo padne. Ni svjetlo ne ugasimo!

No, to nam nikako ne bi trebala postati navika. Istraživanje objavljeno u ozbiljnom američkom medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine pronašla je vezu između spavanja s upaljenim svjetlom (i onim od lampe kao i onim od računara ili televizora) i – debljanja. I to upravo kod žena.   Nezavidnih 17 posto Istraživanje je obuhvatilo oko 44.000 žena u Sjedinjenim državama.

Odgovarale su na pitanja spavaju li u potpunom mraku, s malom noćnom lampicom ili s upaljenim televizorom. Izmjerili su njihovu težinu, BMI, odnosno indeks tjelesne težine i osnovne mjere tijela. Nakon pet godina sve su to ponovili. Ustanovili su da žene koje spavaju s upaljenim svjetlom ili uz televizor imaju 17 posto veće šanse da se kroz pet godina udebljaju pet kilograma.

Veza između debljanja i svjetla koje dolazi izvana ili iz druge prostorije nije tako snažna. Malo svjetla od noćne lampice ne utiče tako snažno na debljanje. Rezultati istraživanja nisu se promijenili ni kad su u jednačinu uključeni drugi faktori poput količine kalorija koje žene unose tokom dana, tjelesne aktivnosti, starijeg partnera ili male djece u kućanstvu i još nekih drugih okolnosti svakodnevice.

Hormoni su krivi

Slaba kvaliteta sna apsolutno utiče na debljanje. Iako se već dugo lagan san i nedovoljno sna povezuje s pretilošću i debljanjem, nije se dosada znalo da je izloženost umjetnom svjetlu za vrijeme sna jednako tako važan faktor kao i sama kvalitet sna.

Vjerovatno je to povezano s hormonalnom aktivnošću, objašnjava koautorica istraživanja dr. Chandra Jackson iz američkog institute koji se bavi uticajem okoliša na zdravlje. Ona smatra da smo evolucijski predodređeni da spavamo noću i da se ne trebamo s time igrati i izlagati se umjetnom svjetlu za vrijeme spavanja jer to djeluje na našu hormonalnu aktivnost i time postajemo sklonije debljanju.

Svako bi na svoju listu stvari koje želi promijeniti u životu morao uvrstiti odluku da će odsada spavati kvalitetno i dovoljno. Pogotovo žene koje žele smršati. Ovo istraživanje podsjetilo nas je da postoji ‘higijena spavanja’ i da je trebamo održavati kao i higijenu tijela – moramo gastiti navečer svjetlo, televizor ili kompjuter i mobitel. Možda nećemo odmah smršati pet kilograma (za to je svakako potrebno paziti na prehranu i fizičku aktivnost), ali to je pravi, prvi korak za sve žene koje se muče s kilogramima. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje