Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Spavanje na stomaku izaziva seksi snove: Sedam stvari koje utiču na san

seksi-huliganka
Preuzmite sliku

Šta sve utiče na to da imamo živopisne snove ili noćne more? Evo sedam iznenađujućih stvari koje utiču na to šta se pojavljuje u našim snovima i koliko je vjerovatno da ćete ih zapamtiti.

seksi-huliganka

Na snove mogu jako da utiču:

Mirisi

Jedna mala studija jer pokazala da miris cvijeća tokom spavanja vodi pozitivnijim snovima, a miris sumpora negativnim. Tako da je moguće da naprimjer mirisi iz kuhinje utiču na vaš san.

“Snovi štite san,” kaže Dž. Katesbi, načelnik odeljenja za medicinu sna na Medicinskoj školi u Istočnoj Virdžiniji. “Tako da, umjesto da se probudite, vi uključujete te stimulanse u vaš san.”

Zvuci

“Zvuci traba da budu dovoljno tihi da vas ne probude, ali dovoljno glasni da ih primjećujete,” kaže dr Didri Beret, profesor psihijatrije na Harvard medicinskoj školi u Bostonu. Pustite snimak talasa koji se tiho čuju kroz noć. Možda se sjetite sna o plaži, ili se probudite opušteni.

Začinjena hrana

Jednostavno je: sve što otežava varenje, sir, začinjena hrana, ili obilan obrok, povećava vaše šanse da ćete zapamtiti noćne more. Večerajte minimum dva sata prije spavanja. Pošto kofein ima sličan efekat, najbolje je da ne pijete kafu ili koka kolu poslije dva popodne.

Spavanje na stomaku

Naučnici su otkrili da spavanje na stomaku podstiče seksi snove, pa prilagodite položaj tokom spavanja u skladu sa vašim željama.

Vitamin B6

Vitamin B6 može da izazove živopisnije snove, tako da prestanite ili počnite da pijete suplemente, ali pazite da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu ovog vitamina.

Antidepresivi

Da, ti lekovi koji bi trebali da vas smire su mogući uzrok vaših noćnih mora. Ako imate takvih problema, porazgovarajte sa doktorom da promjenite lijek.

Prestanak pušenja

“Skidanje” sa nikotina izaziva živopisnije snove, a jedna studija je pokazala da od onih koji ostave cigare, 63% još uvek sanja da puši i naredne godine. Izdržite, neuroni će se na kraju smiriti, a vaša pluća će biti mnogo zdravija.

Shine / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: