Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Spas od vrućina: Šest materijala u kojima se nećete znojiti

Preuzmite sliku

Znate li koje tkanine i materijali ne potiču znojenje? Donosimo vam popis njih šest uz koje će vam ljeto biti puno ugodnije:

1. Lan: iznimno ugodna tkanina koja bi se slobodno mogla prozvati ‘ventilatorom’ među materijalima. Propušta zrak do vašeg tijela i tako sprječava znojenje. Ima samo jednu manu, lako i brzo se gužva, ali to ionako nije bitno tokom vrućina.

2. Pamuk: nepobjediv odabir za vrele ljetne mjesece. Jedna od najprozračniji tkanina koje postoje, ne zadržava toplinu te upija vlagu s tijela i aktivira njezino isparavanje.

3. Keper: najčešće se proizvodi od pamuka ili njegove mješavine i smatra se sjajnom ljetnom zamjenom za traper. Ako i tokom vrućina ne želite odustati od nošenja dugih hlača, odaberite modele od kepera jer ćete se u njima osjećati ugodnije.

4. Viskoza: jedno od najpopularnijih sintetičkih vlakana koje nastaje od ostataka celuloznih vlakana i po kemijskom sastavu vrlo je slično pamuku. Upravo je zbog toga viskoza ugodna za nošenje tokom vrućina i hladi tijelo, prenosi Zadovoljna.hr.

5. Svila: prirodna tkanina koje ‘diše’ i poznata je po tome što se prilagođava temperaturama pa vas tokom zime grije, a ljeti hladi. Iako ne potiče znojenje, tanka je i mekana pa se lako zalijepi za znojnu kožu.

6. Šifon: izrađuje se od raznih mješavina, a kada je napravljen od pamuka i svile postaje idealan materijal za ljetnu odjeću. Najčešće se koristi za izradu haljina i bluza zato što je iznimno lepršav. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,