Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sologamija: Fenomen žena koje se udaju same za sebe

Preuzmite sliku

Neke žene su odlučile da im za brak ne treba ni muškarac, ni druga žena – niko osim njih samih.

Kada je otvorila kutiju sa vjereničkim prstenom, Neka Karter je briznula u plač. Bio je to prsten o kojem je sanjala cijeli život, zato što ga je sama dizajnirala i spremala se da prihvati sopstvenu ponudu za brak, piše Insider, prenosi zadovoljna.rs.

Tokom pandemije, Karter, kozmetikološkinja i fitnes instruktorka, provela je mjesece razdvojena od svojih prijatelja i porodice. Kao slobodna žena, morala je da se podsjeti da može sama da prebrodi to teško vrijeme. Na kraju, odlučila je da potvrdi tu snagu udajom za sebe.

U augustu Karter je rekla samoj sebi “da” na ceremoniji iznenađenja u Tampi na Floridi, okružena sa 40 prijatelja i članova porodice. Karter je jedna od desetina žena širom svijeta koje prihvataju “sologamiju” – zavjetuju se da će voljeti sebe dok ih smrt ne rastavi.

Ovaj trend je dobio na popularnosti tokom pandemije. Sologamija nije obavezujuća, niti prepoznata u pravnom sistemu. Ne dobijate poreske olakšice i možete se ubuduće udati za nekog drugog bez zvaničnog razvoda.

Kao rezultat toga, teško je pratiti koliko se žena udalo same za sebe. Ali Amen rediteljka i producentkinja dokumentarca o braku, rekla je da je pandemija definitivno povećala interesovanje.

U prošlosti, rekla je, samoljublje se smatralo površnim. Ali pandemija je nametnula mnogo unutrašnjeg razmišljanja i spoznaje da smo, na kraju, sami sebi najbolji saputnici i da zdravi odnosi zahtjevaju da se prvo osjećamo prijatno sami sa sobom.

Insider piše i o primjeru spisateljice iz New Yorka koja je zaprosila sebe u svojoj spavaćoj sobi.

“Seksualno sam i romantično privlačna sebi, tako da osjećam da radim nešto ispravno. To je i moj način da se pobunim protiv institucije braka i tradicionalnih normi veza sa kojima se ne slažem”, rekla je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,