Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smućkajte shakerato za 5 minuta: Recept za kremastu ljetnu kafu bez mlijeka

Preuzmite sliku

Pjenastu kremu na espressu možete dobiti i bez mlijeka ili vrhunskog aparata za kafu.

Talijani su umjetnost pripremanja finih kava na sve načine doveli do savršenstva, a omiljeno ljetno piće im je espresso shakerato, idealano za sve one koji žele uživati u okusu vrhunske arome i pritom se rashladiti.

Za shakerato ne treba puno sastojaka, tek kafa i led, a prema želji se možete poigrati i drugim dodacima poput slatkih sirupa, aroma ili alkohola. Nemate li sirup, poslužit će i šećer, ali dobro ga rastopite u vrućoj kafi kako se ne bi hrskao pod zubima.

Shakerato odlično ide i uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje, a Talijani ga znaju poslužiti i s kriškom limuna. Tradicionalno se toči u čaše za pjenušac ili Martini, a najljepši ukras čvrstoj pjeni su zrna kafe.

Sastojci za espresso shakeratto:

2 espressa

1 kašikica šećera

4 kocke leda

Prprema:

1. Napravite espresso i u njemu rastopite šećer.

2. Napunite shaker ledom pa ulijte espresso.

3. Snažno tresite 30 sekundi i ulijte u ohlađene čaše. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,