Četvrtak, 16. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Smrtonosna infekcija: Borila se za život nakon što su je uboli u palac na manikuri

Jayne Sharp iz Knoxvillea u američkom Tennesseeju je otišla na manikuru i jedva izbjegla smrt. 

Ona priča da je početkom godine bila na manikuri, i da je radnica ubola u palac, prenosi 24sata.hr

“Mislila sam da nemam razloga za brigu ali samo nakon nekoliko sati moj je palac počeo “pulsirati”. Počela sam osjećati simptome koji su me podsjećali na gripu. Jedna moja kći je medicinska sestra pa me natjerala da odem liječniku”, kaže Jayne.

Ipak, kad se probudila sljedeće jutro vidjela je da joj je ruka otekla sve do lakta. Dijagnoza liječnika je bila zastrašujuća. Inficirala se bakterijom koja jede meso.

To je rijetka ali smrtonosna infekcija koja ubija meko tkivo u tijelu.

“Liječnici su mi rekli da ne bi bilo dobro da sam čekala još samo sat vremena. Mislim da je čovjek na Floridi umro samo 48 sati nakon što se zarazio tom bakterijom”, kaže Jayne.

Nakon nekoliko operacija i mjeseci, Jayne se oporavila.

“Moj palac je i dalje oduzet i izgleda drugačije nego prije, ali sretna sam što sam živa”, zaključuje Jayne.

Američki mediji su ovom prilikom podsjetili javnost da je čovjek koji je imao rak umro samo 48 sati nakon što se inficirao s ovom bakterijom.

S druge strane, djevojčica (12) iz Indiane se zarazila ovom bakterijom dok je s porodicom bila na odmoru na Floridi. Ona se još uvijek oporavlja od ove opasne infekcije.

Bakterija koja ‘jede’ nogu: Ušla u more i nije više mogla hodati

Djevojka Leann Thibodeau iz Port Charlottea u Floridi je krenula na plažu. Na nozi je imala malu posjekotinu na kojoj je već bila i mala krastica koja je ‘štitila’ ranu. Ona joj nije pridavala nimalo pažnje, mislila je da je to posjekotina kao i svaka druga i da će proći sama od sebe. Međutim, tri dana kasnije je posjekotina postala crvena, te je nastao otok zbog kojeg se nije mogla kretati. Otišla je u bolnicu gdje su joj rekli da se inficirala streptokokom grupe A, rijetkom vrstom bakterije koja je glavni uzrok nekrotizirajućeg facitisa.

Ona se sa svojim drugaricama šalila da joj u tijelu “bakterija jede meso”, međutim nije znala da je jako blizu istini. Zbog toga je dobila jake antibiotike, te su je morali operisati nekoliko puta.

Zapravo, ova bakterija jako brzo ubija tkivo oko sebe. Godišnje se s njom inficira između 700 do 1200 Amerikanaca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje