Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slobodno ih kršite: Deset zastarjelih pravila za uređenje doma

Preuzmite sliku

Trendovi, kako u modi, tako i u interijerima, mijenjaju se iz godine u godinu, i neka stara načela više ne vrijede.

Ako planirate preuređenje doma, vrijeme je da zaboravite na ovih 10 pravila za uređenje interijera, jer su se vremena promijenila, piše Bright Side.

Stilovi se ne miješaju

Katkad se elementi jednog stila mogu itekako dobro uklopiti s nekim potpuno drugačijim. Na primjer, kombinacija tradicionalnog dizajna sa suvremenim i rustikalnim elementima. Ipak, ako smatrate da bi ovakve kombinacije narušile ujednačenost izgleda vašeg doma, slobodno se držite određenog stila, prenosi index.hr.

Komadi namještaja trebali bi se uklapati

Ideja da svaki komad namještaja mora biti iz istog seta je prošlost. Svaki dizajner interijera danas će vam reći da se i različiti komadi namještaja mogu uklopiti s ukusom. Na primjer, kauč modernog izgleda bit će prikladan uz starinsku stolicu na ljuljanje i drveni stolčić. Ovakva forma uređivanja osvježit će prostoriju i privući pažnju.

Samo minimalistički dizajn dolazi u obzir

Dizajneri interijera smatraju da ni popularna krilatica “manje je više” nije aktualna. Sada je u modi takozvana “vizualna preplavljenost”. Ispunite prostor različitim elementima od metala ili drveta, zatim umjetničkim djelima, manjim komadima namještaja ili bilo čim što vam se sviđa. Jednobojni i neutralni prostori više nisu zanimljivi.

 • Namještaj obavezno ide uza zid

  Nećete nešto puno prostora stvoriti pribijanjem namještaja uz zid. Takav raspored odaje dojam nespretnosti i nemaštovitosti. Bolja je ideja napraviti različite tematske prostore koji su dekorativno naglašeni. Tako će se u vašem domu osjetiti jedinstveni duh koji ste sami kreirali.

  Ni boje se ne miješaju

  Preporučljivo je da se izabere jedna paleta za uređenje prostora. To se odnosi na namještaj, zavjese, posteljinu, a ne isključivo zidove. Jarke boje se ne slažu najbolje s pastelnim, što ne znači da se morate pridržavati samo jedne nijanse. Ključ je u tome da izaberete kombinaciju boja koje odgovaraju međusobno.

  Nema potrebe mjeriti prostor

  Ovo je velika greška. Pri kupnji namještaja, jako je važno da ste upoznati s mjerama prostora kojim raspolažete da biste izbjegli prenatrpanost ili neželjene praznine u prostoriji. Stručnjaci predlažu da između namještaja ostavite slobodan prostor za prolaženje u rasponu od oko 91 cm.

  Svaka prostorija ima samo jednu namjenu

  Niste dužni pridržavati se pravila ove prirode. Naziv sobe ne određuje njenu namjenu. Ona može biti višenamjenska, kao, na primjer, blagovaonica koja je ujedno i kućna biblioteka ili dnevna soba koja je ujedno i radni prostor.

  Dovoljan je jedan izvor svjetlosti po prostoriji

  Često jedan izvor osvjetljenja nije dovoljan pa soba može biti previše mračna. Slobodno se odlučite na nekoliko lampi različite veličine. Jednu manju možete staviti na radni stol, dok druga, koja je veća, može stajati u kutu, pokraj kauča.

 • Ostavite prostor između namještaja za sjedenje

  Ovakav pristup otežava korištenje cjelokupnog prostora, odnosno prazan zid koji je smješten između dva komada namještaja za sjedenje. Radi udobnijeg rasporeda, preporučljivo je spojiti ih.

  Odstupanje od vlastite estetike

  Kada uređujete dom, svakako je korisno nadahnuti se idejama s internetskih stranica i Instagram profila posvećenih dizajnu interijera. To, ipak, ne znači da biste se trebali oglušiti o vlastiti instinkt i želje. Baš naprotiv, najbolje ćete urediti svoj dom, ako se držite vlastitog ukusa i potreba. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,