U najboljim restoranima svijeta, hrana nije jedino što je važno. Zato je neobični restoran Garden Hotpot omogućio da svaki gost uživa u podjednako lijepom pogledu na jezero okruženo eukaliptusovom šumom.
Ovjenčan nagradom Building of the Year u kategoriji ugostiteljskih objekata koju dodjeljuje renomirani portal ArchDaily, Garden Hotpot je jedinstveni restoran smješten u ruralnom predgrađu Čengdua na jugozapadu Kine, u predjelu koji među stanovnicima poznat kao “zelena pluća grada”.
Restoran je djelo arhitektonske firme MUDA-Architects sa sjedištem u Bostonu, koja je prihvatila zadatak da svakom gostu pruži izvanredan pogled i blizinu prirodnog okruženja, prenosi Kuća Stil.
Dizajn inspirisan hranom
Jedan od kurioziteta predstavlja neobičan izgled restorana koji vijuga među stablima drveća. Dizajn objekta, baš kao i njegov naziv, potekao je od hotpota, popularnog jela koje je postalo sinonim za ovu regiju. Tačnije, njegova tanka krivudava forma asocira na paru koja se diže iz posude s vrelom hranom.
U dodiru s prirodnim okruženjem
Gotovo 300 metara duga drvena platforma izgrađena je po obodu jezera, tik iznad površine vode, kako bi se gosti restorana približili i što bolje povezali s prirodom.
U tom cilju, objekat je oslobođen klasičnih elemenata poput zidova, a umjesto njih samo nizovi tankih, tri metra visokih stubova podupiru krovnu ploču od pocinkovanog lima.
Na vodootpornoj platformi koja odslikava razigranu formu jezera i varira u širini u zavisnosti od terena, postavljeni su stolovi različitih dimenzija koji podsjećaju na cvjetove lotosa. Uski stubovi prečnika svega 88 milimetara imitiraju izgled stabala i omogućavaju da se restoran utopi u šumu.
Arhitektura koja poštuje prirodu
Velika pažnja posvećena je očuvanju prirodnog okruženja i firma MUDA-Architects nastojala je da objekat što manje remeti okolinu. Stoga je i forma restorana određena tako da prilikom gradnje ne bude posječeno nijedno stablo eukaliptusa. (Tuzlanski.ba)