Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slatki ručak: Recept za knedle s marelicama i zapečenim krušnim mrvicama

Preuzmite sliku

Iskoristite marelice za pripremu jednog od najpoznatijih ljetnih deserata na ovim prostorima.

Naravno, u pitanju su knedle od krompirova tijesta koje se pune marelicama. S obzirom na to da je taj desert poprilično kaloričan, slobodno njime zamijenite klasični ručak jer nema sumnje da ćete se dobro najesti od dvije-tri knedle.

Sastojci: 10 manjih marelica, 30 dag krompira, 15 dag oštrog brašna, 5 dag maslaca, 1 jaje, prstohvat soli i šećera

Priprema: Operite marelice. Svaku marelicu nožem lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane, pažljivo rastvorite kako ih ne biste prepolovili i izvadite košticu. Krompir ogulite, narežite na manje kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada je krumpir kuhan, dodajte u njega maslac narezan na tanke šnite pa sve zajedno gnječite vilicom, gnječilicom za krompir ili štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Po potrebi i ukusu dodajte malo soli u pire ako vam se učini da nije dovoljno slan.

U veću posudu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i šećera, zatim pire od krumpira i naposljetku jaje. Sve zajedno razradite prstima pa lagano i kratko zamijesite dok sve sastojke ne povežete u kompaktnu kuglu. Tijesto će biti ljepljivo pa ga samo lagano pobrašnite kako biste mogli rukovati s njim. Pobrašnite i ruke jer će vam tako biti lakše raditi s tijestom.

Kuglu potom na pobrašnjenoj površini lagano razvucite u duljinu i potom razrežite na 10 jednakih dijelova. Ako imate skučenu radnu površinu, možete si olakšati posao i tijesto prvo podijeliti na dva dijela, svaku polovicu rukama oblikujte u mali duguljasti valjak te svaki valjak razrežite na pet dijelova.

Pobrašnite ruke, uzmite dio tijesta i u svaki umotajte jednu marelicu. Možda će vam se učiniti da nemate dovoljno tijesta, ali samo ga lagano povlačite preko marelice i spajajte vrhovima prstiju tamo gdje nastanu rupice. Naposljetku kuglu lagano zagladite dlanovima i stavite sa strane na pobrašnjenu površinu. U dublji lonac ulijte dosta vode. Kada voda zakuha, pažljivo kašikom ubacujte knedle u lonac. One će se odmah početi lijepiti za dno lonca pa ih samo malo pomaknite kašikom. Koliko se knedle kuhaju u minutu? Na to pitanje gotovo niko nema odgovor, ali ove metode kuhanja drži se većina domaćica. Pustite da knedle same isplivaju na površinu, od tog trenutka kuhajte ih još 5 minuta i zatim izvadite van.

Savjet: Ako su vam marelice prekisele, u svaku prije omatanja u tijesto možete staviti kockicu šećera. Knedle se tradicionalno jedu sa zapečenim krušnim mrvicama, ali ako niste njihov ljubitelj, slobodno preskočite taj dio i samo ih posipajte šećerom. Ako pak želite knedle s “prezlama”, na nekoliko žlica zagrijanog ulja dodajte 5 dag krušnih mrvica i miješajte dok mrvice ne postanu zlatnožute. Potom u njih stavite knedle ili jednostavno prezle prelijte preko knedli i posipajte kristal šećerom. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,