Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Skrivene opasnosti: Ovo su opasni predmeti koje djeca najčešće progutaju

Preuzmite sliku

Unatoč naporima da se različiti predmeti učine sigurnima za djecu, ovakve opasne situacije su česte. Štaviše, istraživanja pokazuju kako roditelji sve češće traže ljekarsku pomoć upravo zbog gutanja igrački, baterija i mnogih drugih sitnih predmeta. Na popisu progutanih predmeta nalazi se svašta – od naušnica pa sve do božićnih ukrasa, a broj takvih nesretnih slučajeva u posljednje se dvije decenije drastično povećao.

Istraživanje koje je nedavno objavio “Pediatrics” pokazalo je kako djeca najčešće gutaju kovanice zbog čega u većini slučajeva ostaju na bolničkom liječenju. No zanimljivo je kako je tokom razdoblja istraživanja zabilježeno čak 150 puta više incidenata koji su uključivali gutanje baterija, a upravo one mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja kada se progutaju, prenosi index.hr.

Naime, istraživači u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Columbusu analizirali su podatke iz nacionalnog sstema prikupljene u periodu od 1995. do 2015. godine, obraćajući pažnju isključivo na slučajeve u kojima su djeca mlađa od šest godina liječena u hitnim službama zbog “ingestije stranih tijela” – medicinskog termina za gutanje različitih predmeta. Zabilježili su čak 759 hiljada takvih slučajeva.

“U prosjeku, zbog gutanja stranih tijela svakodnevno 99 djece dolazi na vrata hitnih odjela”, rekao je autor studije, pedijatar dr. Danielle Orsagh-Yentis.

Osim toga, Orsagh-Yentis je naglasio kako “ovo istraživanje uistinu naglašava potrebu za povećanom opreznošću kod kuće ili bilo gdje gdje su djeca prisutna”.

Zanimljivo je kako se, unatoč naporima da se igračke, baterije i magneti učine sigurnijima za djecu, tokom istraživanja stopa ovakvih slučajeva povećala za 4,4 posto godišnje.

No koja su to strana tijela koja djeca najčešće u trenutku nepažnje progutaju?

Na prvom mjestu nalaze se spomenute kovanice, a slijede ih sitne igračke, nakit, baterije i magneti. Naravno, našli su se tu i šarafi te mnogi drugi neočekivani predmeti.

No istraživači posebno naglašavaju opasnost malih baterija u obliku kovanica koje se koriste za satove, kao i u mnogim drugim elektroničkim uređajima. One mogu uzrokovati ozbiljne opekotine tkiva, pa čak i smrt ako se zaglave u grlu, a broj djece koja su bila ozlijeđena ili umrla nakon gutanja tih proizvoda povećao se za više od četiri puta u razdoblju od 2006. do 2010. godine.

“One su nevjerovatno opasne”, zaključio je Orsagh-Yentis. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,