Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Situacije u kojima ne biste trebali piti vino

Preuzmite sliku

Nedavno provedeno istraživanje u Americi otkrilo je da vino pije 75 posto odraslih, uglavnom zato što im se sviđa okus, dobro se slaže s hranom i jednostavno ih čini sretnima. No zanimljivo je da 42 posto ljudi misli i da je pijenje vina zdravo. Istraživanja sugerišu da crno vino ima niz zdravstvenih blagodati, ako se pije umjereno. 

Međutim, postoje neki trenuci u danu kad nikako ne biste trebali piti vino. Tjelesna aktivnost, količina hrane i vode koju ste konzumirali, vaše trenutno raspoloženje i mnogi drugi faktori mogu igrati ulogu u tome kako ćete reagovati na čašu vina.

Portal Eat This, Not That popisao je kada biste vino ipak trebali zaobići.

1. Kad ste pod stresom, tjeskobni ili tužni

“Alkohol može stvoriti ovisnost i treba ga izbjegavati kao strategiju suočavanja. Iako je teško odoljeti kapljici kad ste pod stresom, to može imati štetne posljedice”, kaže dijetetičarka Samantha McKinney.

Budući da alkohol mijenja nivo nekih neurotransmitera u vašem mozgu, poput serotonina, koji stabilizira vaše raspoloženje i promiče osjećaj sreće, on zapravo može pogoršati anksioznost i depresiju. Zbog toga klinika Cleveland preporučuje pronalaženje zdravijih mehanizama za suočavanje, primjerice izlazak na svježi zrak, socijalni kontakt i terapiju ako je potrebno i nužno.

“Pijenje alkohola kad ste tužni je način da pobjegnete od problema ili ga zaboravite, ali samo trenutačno”, dodala je McKinney.

2. Prije spavanja

Stručnjaci tvrde da je ideja da će vas čaša alkohola prije spavanja opustiti samo mit, prenosi index.hr.

“To zapravo samo remeti san”, ističe McKinney.

Pijenje alkohola možda će vam pomoći da brže zaspite, ali će u konačnici rezultirati nekvalitetnim snom jer će jetra, dok spavate, metabolizirati alkohol, a to utiče na trajanje vašeg ciklusa spavanja.

“Alkohol može nadražiti sluznicu želuca i povećati simptome refluksa, posebno kad ležite”, dodaje.

Jedno istraživanje iz 2018. pokazalo je da i umjerena količine alkohola (dvije čaše dnevno za muškarce i jedna za žene) smanjuju kvalitetu sna za 24 posto.

3. Neposredno prije ili nakon tjelovježbe

Alkohol vas može spriječiti u pravilnom izvođenju vježbi, a loša izvedba može dovesti do ozljede. Treba ga izbjegavati i nakon treninga jer je diuretik.

“Alkohol smanjuje proizvodnju vazopresina u tijelu, zbog čega vaši bubrezi izbacuju više vode (kao urin) nego što bi to normalno činili, a to može dovesti do dehidracije”, objašnjava dijetetičarka.

Umjesto toga, savjetuje da posegnete za napitkom obogaćenim elektrolitima.

4. Kad ste dehidrirani

Ako vašem tijelu nedostaje vode, sve osim tog napitka je loša ideja. Generalno, za čašom vina nikad ne trebate posezati ako osjećate žeđ.

Alkohol će dodatno dehidrirati organizam, a to će značiti glavobolju i mamurluk naredni dan.

5. Ako niste ništa pojeli

Razmislite dvaput hoćete li piti alkohol natašte. Tijelo tada puno brže apsorbira alkohol u tanko crijevo, a rezultat toga su nuspojave, poput poteškoća u koordinaciji i jasnom razmišljanju.

“Kad pijete vino, pobrinite se da nešto pojedete”, kaže McKinney.

“Najbolje je upariti ga s kombinacijom bjelančevina, složenih ugljikohidrata i zdravih masti”, zaključila je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,