Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sitnice koje vezu čine sretnom

U zdravim i kvalitetnim vezema partneri konstantno pokazuju ljubav i pružaju podršku jedan drugome. Da bi to napravili ne čekaju posebnu priliku. Rade to svakodnevno, po ‘defaultu’.

Huffpost je zbog toga upitao stručnjake o malim i velikim stvarima koje sretni parovi svakodnevno čine, a da ni ne znaju, prenosi N1.

1. Javljaju se jedno drugome kroz dan

SMS porukom, Facebook Messengerom, telefonom, neprestano su u kontaktu, bilo da jedno drugome pošalju jednostavno ‘bok’ ili ‘kako je prošao razgovor’. Nazovu jedno drugo bilo da su sletjeli u drugi grad, ili da će kasniti, što treba kupiti na putu do kuće. Porukla neprekidne komunikacije je ‘stalno mislim na tebe’, a rezultat povezanost.

2. Daju si komplimente

To ne moraju biti ‘ljigavi’ komplimenti poput ‘ti si najbolji/a muž/žena na svijetu, nego sitni znakovi pažnje poput ‘napravio si odličnu večeru’ ili ‘lijepo ti stoji ova haljina’. Iako mnogi sretni parovi funkcioniraju i bez ovoga, pozitivan feedback iznimno je važan za kvalitetan partnerski odnos.

3. Daruju si kartice zahvale

Sretni parovi jedno drugome daruju kartice na kojima jednostavno piše ‘hvala’. Zbog toga se onaj/ona koji prima karticu osjeća posebno što je dobar podsjetnik na to koliko vam ta osoba znači.

4. Velikodušni su

Daruju jedno drugo bez da išta očekuju za uzvrat. Ne moraju to biti skupi darovi, već sitni znakovi pažnje poput pranja suđa nakon ručka, doručka u krevet ili cvijeća. Sretni parovi nalaze zadovoljstvo u osjećaju darivanja partnera i nikada ne vode evidenciju o tome ko je koga više puta obradovao.

5. Otvoreno razgovaraju o svemu

Sretni parovi nemaju problem otvoreno razgovarati o svojim mislima, osjećajima, problemima. Kada ljude u sretnim vezama nešto muči, prva osoba kojoj će se povjeriti i od koje će tražiti savjet bit će njihov partner/ica. Bez kvalitetne komunikacije, veze mogu biti zatvor u kojem se osjećate vrlo osamljeno.

6. Iznenade partnera omiljenom hranom…

Hrana povezuje ljude, a tko je i u vezama. Ako na putu kući produžite kako biste boljoj polovici donijeli omiljeno jelo ili ga doma pripremate dok je on/ona na poslu, to je savršeni način da nekome bez riječi kažete ‘volim te’.

7. .. Ili operu njegov/njen automobil

Kada partner/ica ispred kuće ugleda svoj sjani, svježe oprani auto, bit će vam zahvalan/na.

8. Govoriti ‘hvala’ prešlo im je u naviku…

Partnere treba često podsjećati na to koliko vam znače u životu. Ljubav nije sama po sebi razumljiva, već je nešto što se njeguje, između ostalog i prema zahvalnosti koju osjećate prema svemu što je vaš partner/ica napravio/la za vas.

9. … kao i ‘volim te’

I to čine spontano, neobavezno, kada druga strana to najmanje očekuje. U mnogim vezama ‘volim te’ često dolazi više od strane jednog partnera. Drugi manje izgovara pod izlikom da ne želi pretjerivati s tim. U sretnim vezama s ljubavi nema pretjerivanja.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,