Četvrtak, 19. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sindrom sagorijevanja: Ukoliko imate ove simptome potražite pomoć

Isrcpljeni ste, imate česte glavobolje, previše radite, postali ste previše emotivni? Nastavite čitati, vaše stanje se zove Burn out!

Naziv burn out (sindrom sagorijevanja) je smislio psiholog Herbert Freudenberger 70-ih godina 20. stoljeća. Ovim nazivom je opisivao stanje koje nastaje kao posljedica teškog stresa i visokih očekivanja.

Sve češće možete čuti da je neko dobio dijagnozu Burn out. Britanski zdravstveni servis Practitioner Health Programme otkrio je četiri pitanja koja sebi trebate postaviti kako biste saznali da li patite od ovog sindroma, prenosi Klix.ba

Svjetska zdravstvena organizacija je sindrom sagorijevanja označila kao profesionalan fenomen, a zvanično će ga priznati 2022. godine.

Ako mislite da patite od sindroma sagorijevanja postavite sebi sljedeća pitanja:

  1. Da li vam je iko blizak rekao da smanjite s radom?
  2.  Tokom posljednjih mjeseci, da li ste se osjećali ljuto ili uvrijeđeno zbog posla?
  3.  Da li osjećate krivicu zbog toga što smatrate da ne provodite dovoljno vremena sa svojim prijateljima, porodicom ili čak sami sa sobom?
  4.  Da li ste otkrili da ste postali previše emotivni, ili na primjer plačete, ljutite se ili osjećate nervozu bez razloga?

Ukoliko ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, možda je vrijeme da smanjite s poslom i posjetite stručnjaka koji će vam pomoći. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje