Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sindrom praznog gnijezda: Kako se nositi s odvajanjem djeteta?

Preuzmite sliku

Kada dijete odrasle dobi odseli iz doma, gotovo će svaki roditelj biti slomljen neko vrijeme, što je poznato kao sindrom praznog gnijezda.

Sindrom praznog gnijezda je i psihološki termin, ali i prirodni proces odvajanja djeteta od roditelja u njihovoj odrasloj dobi, bilo da je riječ o odlasku na fakultet, udaji ili ženidbi ili, pak, naprosto selidbi u drugi grad ili čak samo na drugi kraj grada ili sela.

U tim trenucima, svjesni da više ništa ne mogu promijeniti niti vratiti vrijeme, roditelji počinju osjećati tugu, anksioznost i pretjeranu brigu za dobrobit djeteta koje odlazi. Neki od roditelja iskusili su i duboki osjećaj usamljenosti, izolacije, pa čak i gubitak smisla života. Odjednom se njihov život potpuno mijenja, a mnogima od njih do tog se trena vrtio oko brige za djecu. Dakako, svi su ti osjećaji itekako prirodni i normalni, ali mnogima padaju iznimno teško.

Time su najviše pogođeni roditelji koji u trenutku odlaska djeteta ne rade, bilo da je riječ o majkama domaćicama, roditeljima koji su ostali bez posla ili onima koji su već u mirovini. Ništa manje nisu pogođeni ni roditelji koji su u nestabilnom braku ili pak jednoroditeljske porodice. Odjednom se gubi smisao njihove rutine, a to za sobom povlači propitkivanje čitavog smisla života. Iako je riječ o, za mnoge roditelje, vrlo bolnoj situaciji, ona će se s vremenom smiriti, a u tome mogu pomoći i ovi koraci. Iako naizgled mali, značajno će utjecati na to da se kroz neko vrijeme osjećate bolje.

 • Prihvatite emocije

  Imajte na umu da je sve što upravo osjećate potpuno normalno i nešto kroz što prolazi gotovo svaki roditelj kada se nađe u sličnoj situaciji. To što vam vaše dijete iznimno nedostaje, samo je znak toga da prema njemu osjećate istinsku roditeljsku ljubav. Ako vam se plače, plačite koliko god treba, sve dok to potpuno ne izbacite iz sebe.

  Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć

  U našem društvu još se uvijek ljudi dosta rijetko odlučuju potražiti stručnu psihološku ili psihijatrijsku pomoć kada se nađu u situaciji iz koje ne vide izlaz. Nekim roditeljima sindrom praznog gnijezda pada mnogo teže nego drugima pa ne mogu ni funkcionisati u obavljanju svakodnevnih dužnosti. To je znak upozorenja da treba potražiti pomoć.  Osim toga, okrenite se i onim poznanicima i prijateljima za koje znate da su prošli nešto slično Iznenadite ćete se kada kod njih naiđete na podršku.

 • Dajte sebi vremena koliko je god potrebno

  Niko ne kaže da ćete već dva dana nakon odlaska odraslog djeteta iz doma biti odlično raspoloženi, niti da će to biti nakon dvije sedmice. Svaka osoba drugačije reagira na događanja iz svoje okoline, pa tako i na selidbu djeteta. Zato se nemojte osjećati loše ako primijetite da tokom nekoliko narednih sedmicaa ne uočavate poboljšanje u svome raspoloženju i osjećajima. Svakome je  potreban period drugačije dužine.

  Shvatite to kao priliku za novi početak

  Iako vam se možda u ovom trenutku odlazak odraslog djeteta iz doma čini kao da vam se srušio cijeli svijet, s vremenom ćete naučiti kako to prihvatiti. Tada to shvatite kao priliku za novi početak, ne samo djetetov nego i svoj. Zar niste oduvijek željeli upisati kurs stranog jezika, sate klavira ili više vremena posvetiti partneru ili prijateljima? Sada je idealno vrijeme za to.

  Ostanite u kontaktu sa svojom djecom

  To što se vaše odraslo dijete odselilo, ne znači da su među vama zauvijek posječene sve veze. U vrijeme današnje tehnologije, samo ste jedan klik udaljeni od komunikacije s njime. Osim toga, ako je riječ o selidbi u obližnji grad ili mjesto, uvijek možete organizovati nedjeljne ručkove na kojima će se okupiti čitava porodica. Da, dinamika porodice će se promijeniti, ali to ne znači da se moraju i odnosi unutar nje.

 • Počnite se više cijeniti

  Ako ste se dosada uvijek vidjeli samo kao suprugu i majku, sada je vrijeme da opet „upoznate“ istinsku sebe. Imajte na umu i to da ste prije svega žena. Priuštite sebi sitnice koje vas usrećuju, povremeno otiđite na masažu ili barem na kafu s prijateljicama.

  Uključite se u lokalnu zajednicu

  Ako ste samohrani roditelj ili je riječ o jednoroditeljskoj porodici, odlazak odraslog djeteta iz doma mnogo će vam teže pasti. Ali upravo je tada prilika da upoznate nove ljude i u svoj život pustite neka nova iskustva. Pogledajte šta se sve nudi u vašoj lokalnoj zajednici, volontirajte u azilu za napuštene životinje. Ne samo što ćete izaći iz kuće i prestati misliti o trenutnoj situaciji, upoznat ćete potencijalne nove prijatelje i proširiti svoje vidike. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,