Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sijamskim blizankinjama dali male šanse za preživljavanje, a sad imaju velike planove za budućnost

Preuzmite sliku

Nedavno su proslavile 16. rođendan, a planiraju upisati Cambridge, odnosno Oxford te biti ljekar i pravnica.

Zainab i Jannat Rahman rođene su prije 16 godine kao sijamske blizanke, spojene prsima i jetrom. Ljekari nisu bili optimistični te su tvrdili da su šanse za njihovo preživljavanje jedan naprema milion, no pobačaj koji su savjetovali roditelji nisu prihvatili, prenosi Večernji list.

Sestre su u šestoj sedmici razdvojene, a danas su zdrave, sretne i s velikim planovima te su ovih dana proslavile i 16. rođendan!

Nipa, njihova 36-godišnja majka i medicinska sestra rekla je:

– Sve kroz što smo prošli čini se kao neka daleka noćna mora. U to vrijeme nisam se ni usudila pomisliti da će sve biti kao danas. No danas kad ih gledam, osjećam se presretno; toliko toga su postigle iako su imale jako male šanse.

Operacija njihova razdvajanja trajala je četiri i po sata, a u timu je bilo čak 20 ljekara u bolnici Gerat Ormond Street.

 • Djevojke su danas odlične učenice u školi u istočnom Londonu, a pred njima je i svijetla budućnost. Zainab se nada da će ići na Cambridge i postati ljekar u bolnici gdje je i operisana, a Jannat, koja uči tri jezika, planira ići na Oxford i postati pravnica.

  Luther, njihov 42-godišnji otac i direktor razvoja poslovanja, s ponosom gleda na njihova postignuća i siguran je da će uspjeti ostvariti sve što su zamislile, prenosi Daily Mail:

  – Najsretniji sam otac na svijetu. Kad vidim svoje dvije kćeri, imam osjećaj kao da sam dobio dar od Boga. Svakog dana sve više cijenimo ono što se dogodilo, obje su nas učinile jako ponosnima. One su veliko čudo i neprestano im govorim da će postići nešto veliko, kao i da ljude trebaju poštovati te biti ljubazan prema svima.

  Sestre su 1. decembra napunile 16 godina, a svi ih opisuju kao osobe pune energije koje si međusobno neprestano dovršavaju rečenice. Jedna drugoj su najbolje prijateljice, a o tome koliko su povezane, svjedoči činjenica da su samo jednom provele noć odvojeno. Jannat je rekla:

  – Bio je radni dan i nisam se osjećala dobro. Bila sam jako mala i morala sam provesti noć u bakinoj kući, malo niže u ulici… Ipak, nemamo nijedan razlog zašto bismo inače bile odvojene!

  Zainab je dodala:

  – Idemo u istu školu i imamo iste prijatelje. Iako smo najbolje prijateljice, i dalje se znamo posvađati, kao i sve sestre.

 • Sestre će uskoro ipak neko vrijeme morati provesti odvojeno s obzirom na to da će Zainab, koja između ostalog uči i latinski, ići u Rim na školsko putovanje. Rekla je:

  – Ovo je prvi put da ćemo zaista biti odvojene dvije noći i to u različitim zemljama, ali sve će biti dobro.

  Jannat je dodala: – Dosta smo samostalne, no ipak sam roditeljima rekla da me trebaju tretirati kao da sam njihovo jedino dijete dok je Zainab na putu. Ovo putovanje zapravo će sestrama biti dobra priprema s obzirom na to da planiraju ići na različite fakultete. Ipak, njihov se otac našalio: – Na kraju će završiti na istom fakultetu, na istom kampusu, u istom gradu, čak i u istoj sobi! Zauvijek će biti zajedno, siguran sam u to.

  Vijest o tome da čekaju sijamske blizance roditelji su dobili na prvom pregledu 2002. godine kad je ljekar gospođi Rahman rekao da bi trebala razmisliti o abortusu. Ona je rekla: – Na pregledu je bilo vidljivo da postoje dvostruki otkucaji, što je bilo dobro, ali one se nisu pomicale jedna neovisno u drugoj. Gospodin Rahman je dodao: – Bili smo užasnuti kad su nam savjetovali da razmislimo o abortusu. To nije bila opcija pa smo rekli da su blizanke naša djeca, bez obzira na sve. Rekli su nam da je šansa za preživljavanje jedan naprema milion, a, ako i prežive, rekli su da postoji velika mogućnost da jedna od njih izgubi ekstremitet ili bude bolesna.

  Srećom, organ koji im je bio zajednički su jetra, jedini koji ima mogućnost regeneracije!  Ljekari su više bili zabrinuti za Jannat te su rekli kako postoje male šanse za njezino preživljavanje, s obzirom na to da je Zainab bila ta koja ju je “držala na životu”.  Jednom kad su ih razdvojili, Jannat je dio vremena provela na intenzivnoj njezi, a osjetila je odvojenost od sestre – bila je nemirna, odbijala hranu i nije htjela spavati. Rahman je rekao: – Nismo odmah shvatili u čemu je problem, no medicinske sestre dosjetile su se nečeg genijalnog. U Zainabin krevet stavile su ogledalo, djevojčica ga je gledala i počela se smješkati vlastitom odrazu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,