Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
djevojka-stidna12
Preuzmite sliku

Sigurni pokazatelji da vam nedostaje samopouzdanja

Trudite se da ljudima čitate misli. Ne znači to da imate poseban vidovnjački dar, već vam je stalo šta drugi misle, kako o vama sude, jeste li na njihovoj listi pogodnih

Onaj osjećaj kada pravite izgovore, kad vam se čini da propuštate neke stvari u životu, tvrdite da nešto ne želite a za tim potajno čeznete ili kada još niste dočekali pravi vjetar u leđa, gotovo sigurno bi se moglo svesti pod nedostatak samopouzdanja.

Koji su sigurni znaci da imate manjak samopouzdanja?

Ostavljeni sami imate jaku potrebu da se “igrate” mobilnim telefonom. To je, recimo,

 • djevojka-sama3
 • situacija kada ste na kafi sa prijateljem koji vas u jednom trenutku na kratko ostavlja same za stolom. Šta radite? Obavezno se hvatate ze telefon. Zašto? Jer vam je dosadno. Ne, to nije tačno. Telefon vam je u rukama jer se plašite osude drugih ljudi, prisutnih u lokalu, zato što ste sami bez dobrog objašnjenja (socijalno se neprihvatljivo ponašate).

  Sebe doživljavate kao centar pažnje ostalih i strah je prirodan osjećaj koji ovakvu situaciju prati. Zato vam je telefon poštapalica i po njemu ćete u prazno kuckati poruke pretvarajući se da radite nešto neodložno važno. Bilo bi dobro da shvatite da biti sam a okružen ljudima nema negativnih posljedica i vi niste centar dešavanja.

  Još jedan strah od ocjene drugih je kada van kuće nikada ne izlazite neuredni. Nije da je neurednost pohvalna, ali pretjerano “lickanje” za odlazak do trafike, govori o manjku samopouzdanja i visokom vrednovanju tuđeg mišljenja. Prvo, različiti ljudi imaju različite kriterije za “dobro obučen” tako da će vaše odjevno izdanje, kakvo god bilo, za neke biti “dobro skockano”, za neke “onako”, a neki vas ni primijetiti neće.

  Recimo, prolazite kroz stresan period ili treba da donesete važnu odluku za kratko vrijeme. Šta radite? Ako svoj um ometate cigaretom, pićem, šopingom ili ostvarenjem kompulzivnih seksualnih želja, budite sigurni da vam fali samopouzdanja. Možda u ovim stresnim situacijama udarate u džak. Kako god. Morate da poradite na vjeri u sebe i svoju snagu. Kako? Kada god prepoznate stres i hvatate se za cigarete ili čašu, recite sebi da ćete preživjeti (jer ste već preživljavali). Suština je da se oslanjate na sopstvene snage i da probleme rješavate “glavom”, potpuno prisutni bez pomagala.

 • djevojka-tuzna-razocarana
 • Trudite se da ljudima čitate misli. Ne znači to da imate poseban vidovnjački dar, već vam je stalo šta drugi misle, kako o vama sude, jeste li na njihovoj listi pogodnih. Ne želite konflikte i pokušavajući da pročitate tuđe misli želite da potvrdite svoj stav o tim osobama. Istinski siguran u sebe čovjek nema potrebu da “ulazi u tuđu glavu” već tu istu pita sve što ga zanima. Ako ne pita, znači i da ga ne zanima.

  Čitanje misli može da pravi probleme i tamo gdje problema nema. Recimo, danima ste zabrinuti i osjećate se izolovano i neprihvaćeno od strane kolega jer su prema vama rezervisani. Niste ni pitali zašto, a već ste u svojoj glavi napravili scenario po kojem vas ne vole. A, istina je da, recimo, vaše kolege imaju porodičnih problema i dok vas gledaju, gledaju kroz vas. Sve što vas zanima pitajte. Ni najiskusniji psiholozi i psihijatri ne čitaju misli već pitaju i na osnovu odgovora donose zaključke.

  (bizlife.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje