Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šestogodišnja Britanka je najmlađa djevojčica koja je osvojila Kilimanjaro

Ashleen je zadivila i iskusnije planinare odbivši da je nose ili joj pomažu nositi opremu, dok se bez ičije pomoći penjala na vrh (5895) afričke planine.

Poznato je da vrha Uhuru stignu tek dvije trećine onih koji krenu prema njemu.

Djevojčica je toliko uživala u usponu da se nakon dvije sedmice ponovno odlučila popeti na najviši tanzanijski vrh drugom rutom, ovaj put praćena ledenim temperaturama i jakim vjetrom, prenosi Hina.

Ashleen se nada kako da će jednoga dana osvojiti i Mt. Everest, a za ovaj joj je uspon trebalo posebno dopuštenje tanzanijskih vlasti jer uobičajena donja dobna granica iznosi deset godina.

Djevojčica je u ekspediciju krenula u pratnji majke Victorije Mandrick (45) i jedanaestogodišnjeg brata Nicolasa.

Prvi je put do vrha stigla 29. septembra, a drugi put 13. oktobra. Prvi je uspon trajao šest dana, a drugi samo pet, piše Daily Mail.

  • “Ashleen je oborila rekord koji je dosad držala Amerikanka Montannah Kenney. Ona je do vrha stigla prošle godine sa sedam godina i deset mjeseci”, podsjetila je njezina majka Victoria, dodavši da je ponosna na svu djecu koja su se uspjela popeti do vrha.

    Najmlađa osoba koja se popela na Kilimanjaro je Colton Tanner iz Novog Meksika. On je 2018. godine vrh osvojio sa šest godina i mjesec dana. Tada je bio tek nekoliko meseci mlađi od Ashleen koja sada drži rekord u ženskoj konkurenciji. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,