Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šest znakova da vaš dom ima električnih problema koje morate što prije riješiti

Preuzmite sliku

Istraživanja su pokazala da se većina kuća ne pridržava preporučenih sigurnosnih mjera kako bi spriječila električni udar i opasnost od požara, piše Bright Side.

Otkriveni problemi su obično povezani sa lošim električnim instalacijama i nedostatkom nadzora. Srećom, neki vidljivi znakovi mogu nam pomoći da shvatimo problem prije nego što stvari izmaknu kontroli, prenosi Tuzlanski.ba.

Bright Side je naveo neke opasne faktore koje trebate potražiti u svom domu. Ako pronađete bilo koji od njih, pobrinite se da ga odmah popravite.

1. Električne utičnice su tople na dodir

Uobičajeno je da se neki uređaji zagriju dok se koriste, ali to nije dobar znak ako se i sama utičnica zagrije. Kad se utikač ili utičnica olabavi, više struje mora proći kroz utikač do uređaja, a ta povišena snaga pretvara se u otpadnu toplinu, čineći utičnicu vrućom. Ako vam se to ikad dogodi, odmah uklonite žice iz utičnice i nemojte ih ponovo stavljati dok se utičnica ne popravi.

 • 2. Vaša svjetla trepću bez očiglednog razloga

  Ne, ne živite u ukletoj kući. Treperenje svjetla može biti znak slabe električne veze. Da biste pronašli problem, provjerite koliko sijalica ima isti problem. Ako pronađete samo jedno loše svjetlo, problem bi trebao biti u vašim ožičenjima. Ali ako se pojavi više sijalica koje trepere, problem bi mogao biti dalje u strujnom kolu i trebali biste provjeriti prekidač.

  3. Električne utičnice nisu fiksirane na zid

  Osim što izgleda jako ružno, labavi izlaz može biti vrlo opasan. Ako nisu dovoljno zategnuti, mogu izvući njegove žice, što dovodi do iskri, kratkog spoja, pa čak može predstavljati i požarnu opasnost.

 • 4. Oko kuće su pacovi

  Uprkos svojoj maloj veličini, pacovi mogu zastrašiti mnoge ljude. A ako vam je stalo do vaše električne instalacije, imate razloga za strah. Ovi sitni glodavci mogu izgristi vaše žice i za sobom ostaviti opasnost od šoka ili iskre.

  5. Ožičenje je izrađeno od aluminija

  Aluminij se u prošlosti koristio u mnogim električnim ožičenjima, vjerovatno zbog nedostatka bakra sredinom 60-ih. No, nacionalno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama pokazalo je da ovakva instalacija predstavlja opasnost od požara za mnoge domove. Oksidacija aluminijuma može se pregrijati kada je žica spojena na spojnice, oluke i rasvjetna tijela. Zbog toga svaka višak struje može dovesti do požara.

 • 6. Miris paljevine

  Bez obzira brinete li se zbog strujnog kola ili kolačića u pećnici, miris paljenja obično je loš znak. Ožičenje se ne bi trebalo zagrijavati do te mjere da može otopiti svoj plastični poklopac, ali ako se to dogodi, morate odmah identificirati izvor kako biste spriječili opasnost od požara. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje