Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šest stvari koje trebate napraviti čim saznate da ste trudni

Koliko god planirali, čitali i pripremali se, trudnoća bi vas mogla iznenaditi. Ne kaže se uzalud da je ona drugo stanje pa mnoge žene nisu sigurne šta bi trebale prvo napraviti kada saznaju radosnu vijest.

No, čak i prije nego zatrudnite, trebali biste se pobrinuti za neke stvari.

“Savjetovala bih da žene koji razmišljaju o trudnoći, prije nego počnu raditi na njoj, posjete svog ginekologa kako bi provjerile zdravstveno stanje”, istaknula je dr. Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije i reproduktivne nauke na Medicinskom fakultetu Univerziteta Yale.

Kada se vaše želje ispune i kućni test za trudnoću potvrdi drugo stanje, postoje stvari koje biste trebali napraviti:

1. Recite svom supružniku, partneru ili prijateljima

Ovo se čini potpuno logično, ali zaslužuje mjesto na ovom popisu.

2. Prestanite pušiti i piti alkohol 

“Uopšteno, predložila bih ženama da prestanu pušiti i piti ako mogu. Naravno, zabranjeno je i korištenje droga te opojnih sredstava”, rekla je dr. Minkin.

Osim toga, ako žena ima određenih medicinskih problema zbog koje uzima lijekove, trebala bi se posavjetovati sa svojim ljekarom jer se određene terapije ne bi trebale primati tokom trudnoće.

3. Zakažite ljekarski pregled

Većina ginekologa ne zakazuje prenatalni pregled prije osme sedmice trudnoće. Međutim, rasporedi u ginekološkim ordinacijama se vrlo brzo popunjavaju – zato zakažite pregled što je prije moguće.

No, ako primijetite neke od ovih simptoma prije zakazanog pregleda, što prije se obratite ljekaru:

-Srednje do jake bolove u leđima (jače od PMS-a)

-Ružičastu sluz

-Prave kontrakcije (vrlo su bolne i javljaju se svakih 5 do 20 minuta)

-Smeđe ili svijetlo crveno krvarenje s ili bez grčeva

-Ugruške

-Nagli izostanak simptoma trudnoće

4. Jedite zdravo i uzimajte prenatalne vitamine

Čak i ako jedete zdravu prehranu, prenatalni vitamini nadopunjuju vašu prehranu. Uz to, ne zaboravite piti dovoljno vode, prenosi index.hr.

“Svi bi trebali uzimati vitamin s folnom kiselinom prije nego što počnu pokušavati zatrudnjeti”, savjetovala je dr. Minkin.

“Poznato je da žene koje uzimaju dodatnu folnu kiselinu imaju niži rizik od rođenja djeteta s oštećenjem neuralne cijevi, a vjerovatno i nekih drugih nepravilnosti”, dodala je.

5. Vježbajte

“Sve dok se dobro osjećate u trudnoći, vježbajte redovno”, rekla je dr. Minkin.

Ipak, ako dosad niste bili pretjerano fizički aktivni, ni slučajno nemojte forsirati naporno vježbanje. Radije odaberite jednostavnije vježbe poput prenatalne joge.

6. Odmarajte se

Umor i iscrpljenost su česte nuspojave trudnoće. Obavezno slušajte svoje tijelo i dovoljno se naspavajte te odmarajte. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,