Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šest situacija kada je u domu ipak bolje ne staviti zavjese na prozore

Preuzmite sliku

Dizajneri interijera stavljanje zavjesa, roletni i drugih dekorativnih i zaštitnih stvari na prozore nazivaju nakitom doma, završnim dodirom u uređenju bez kojeg niti jedna dobra soba nije dovršena. Smatraju ih važnim aspektom cjelokupnog dizajna sobe, ali kao kod svakog pravila, tako i ovdje postoje iznimke.

Ako dvojite trebaju li vašim prozorima zavjese, donosimo savjete koji će vam pomoći da lakše odlučite.

Zavjese je bolje ne staviti…

1. …kada je pogled predobar da bi se skrivao

Ako se iz vaše dnevne sobe, kuhinje ili bilo koje druge prostorije pruža predivan pogled u kojem uživate, bolje je ne staviti zavjese. To vrijedi i u situacijama kada vanjska svjetlost koja ulazi podiže čitavu prostoriju i daje joj poseban ugođaj. Stavljanje zavjesa u tome bi slučaju bila prava šteta.

2. …ako imate lijepe okvire prozora

Nije stvar samo u tome što je izvan prozora, nego i što je oko njih. Idealna situacija za ostavljanje golih prozora je kada su susjedi daleko, pogled je predivan i oblik prozora ili okviri su zanimljivog stila. Pogotovo s tamnim okvirima, prozori mogu izgledati i poput umjetničkih djela u sobi. A ako imate ručno rađene i unikatne prozore, njih nikako ne treba uljepšavati i skrivati zavjesama, prenosi Zadovoljna.hr.

 • 3. …kada je malo prirodnog svjetla

  Prozori imaju svoju funkciju, a to je prije svega da propuštaju svjetlost i zrak. Ako u prostoriju dopire vrlo malo prirodnog svjetla, preskakanje zavjesa možda je najbolje rješenje. Naročito ako zavjese ne služe svrsi kao što je filtriranje svjetlosti i pružanje privatnosti, prozore je najbolje ostaviti golima.

  4. …u modernim prostorima

  U modernim potkrovljima i kućama s visokim prozorima izostavljanje zavjesa stvorit će čist i moderan ambijent otvorenog prostora. Ako ipak trebate više privatnosti, preporuka je staviti panel-rolete ili solarne roletne koje pružaju UV zaštitu, ali ne gubite pogled koji se pruža iz kuće.

 • 5. …na prozore neobičnog oblika

  I brodske prozore, prozore s lukom i prozore drugih neobičnih i nesvakidašnjih oblika bilo bi šteta pokrivati zavjesama. Na taj način oblik prozora maksimalno će doći do izražaja i dati svoj doprinos cjelokupnom izgledu prostorije. Osim toga, draperija može izgledati čudno na prozorima neobičnog oblika.

  6. …ako u sobi imate puno uzoraka i boja

  Goli prozori mogu poslužiti kao odmor za oči u sobi koja je puna boja i uzoraka. Dakle, sve ovisi o količini uzoraka i boja. Ako ih je puno, izostavljanjem zavjesa prostor će i dalje imati svježinu i neće izgledati prekrcano. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,