Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šest neobičnih trikova za mršavljenje koje vam vjerovatno niko nije rekao

Preuzmite sliku

Kada želite izgubiti neželjene kilograme svi vjerujete kako je primarni cilj početi se hraniti zdravo ali najteži dio jeste usvojiti nove navike u ishrani. Zbog toga vam donosimo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u gubljenju suvišnih kilograma a koje vam vjerovatno niko nije rekao.

1. Kada jedete vani uvijek izaberite najmanju moguću porciju

Dobro pregledajte meni. Čak i kada je u pitanju lokal brze prehrane uvijek odaberite najmanju porciju. Skorašnje studije su dokazale da ukoliko ne naručite svoju porciju težićete da jedete sve što je pred vama na stolu čak iako ste već siti.

2. Budite optimistični. Svaka pozitivna misao se računa

Fokusirajte se samo na pozitivne misli i ponavljajte  ih kao da je to vaša mantra. To su fraze poput: “polako ali sigurno”, “mogu reći ne dezertu”, “izgubila sam pola kilograma, to je odlično”… Pozitivan stav će vas brže dovesti do ostvarenja vaših ciljeva.

3. Jedite sami a ne u društvu

Naučno je dokazano da ljudi koji jedu u društvu jedu i veće količine hrane. To se dešava zbog toga što dok pričate i smijete se ne možete voditi računa o tome koliko ste pojeli. Zbog toga se pobrinite da i kada jedete u društvu, na stol donesete donesete određenu količinu hrane kako se ne biste zanijeli.

4. Kada ste gladni, pomirišite banane

Zvuči nevjerovatno ali je dokazano da kada pomirišete hranu poput, jabuka ili banana možete zavarati vaš mozak kao da zapravo jedete.

5. Neka plava boja bude vaša nova omiljena boja

Jedna studija je pokazala da plava boja utiče na smanjenje apetita. Stoga, pokušajte dekorisati vas stol plavim detaljima. Ovo se zove psihologija boja.

6. Jedite ispred ogledala

Vjerovatno vam zvuči smiješno, ali naučne činjenice gledanje u ogledalo dok jedete utiče na to da će se količina hranu koju inače unesete smanjiti na jednu trećinu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,