Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest najvećih problema oštećene kose i kako ih popraviti

Preuzmite sliku

Evo kako da opravite oštećenu kosu bez obzira da li ste imali loš dana kada je farbanje u pitanju ili bez razloga gubite pramenove kose

Pramenovi kose trpe mnogo. Od sušenja, oblikovanja, farbanja i svakodnevnog lomljenja. Pa kako popraviti oštećenu kosu a da ne odustanete od plavih pramenova i upotrebe pegle za kosu? U nastavku pročitajte šta stručnjaci govore o načinjenoj šteti i kako možete da vratite zdravi sjaj svojoj kosi, piše Lepota i zdravlje.

Hemijsko oštećenje

Kada promijenite boju kose ili posvijetlite izbjeljivačem, ukovrdžate kiselinom ili izravnate, dolazi do hemijskih promjena unutar unutrašnje jezgre pramenova, zvanog korteks. Ako to radite često ili intenzivno, možete nanijeti veliku štetu.

Ekstremna opcija za popravljanje oštećene kose: Skratite koliko možete. Ili manje drastično:

– Uradite proteinske tretmane u salonu ili koristite proizvode na bazi proteina kod kuće – kaže triholog i kolorista David Adams.

– Ali to je proces. Očekujte da ćete za godinu dana ponovo imati jaku, mekanu i sjajnu kosu.

Zapušteno teme glave

Najveći krivci:

– Suhi šampon i sprejevi za uklanjanje izrastka – kaže Adams.

– Oni „sjede“ na vašem tjemenu i mogu da začepe folikule dlake. Folikul obično ima dvije ili tri dlake koje rastu iz njega. Ali, kada se proizvod sakuplja, folikuli se smanjuju, pa dobijate samo jedan ili dva. Što se tiče toga kako da popravite oštećenu kosu poput ove, Adams preporučuje piling i korišćenje proizvode sa cinkom koji štiti kosu. Takođe, možete očistiti začepljene folikule i podstići rast profesionalnim tretmanom koji ekstrahuje nečistoće i opskrbljuje vlasište česticama za rasta i proteinima.

Umrtvljenost

Neka vam spoljni sloj kose bude nešto sa čim mjerite njen kvalitet. Kada je glatka, odbija svjetlost i izgleda sjajno.

– Ako neke od dijelova kutikule nedostaju ili nisu glatki zbog agresora poput sušenja fenom, svjetlost ne može da se odbija ravnomjerno, a kosa izgleda mutno – kaže Adams. Oporavite kutikulu sa balzamima.

Umršena oštećena kosa

– Kada vam je kosa oštećena, kutikuli se otvaraju i pramenovi imaju tendenciju da se zahvate jedan za drugi, što izaziva zapetljavanje – kaže Peter Korvington, frizer iz New Yorka. Kako popraviti ovako oštećenu kosu? Izaberite proizvode za stilizovanje koji će pričvrstiti vaš kutikul i zaštititi je od daljih ošteđenja. Takođe, izbjegavajte dodirivanje kose jer možete ponovo izgnječiti kutikulu, kaže Adams.

Oštećenja kosa od toplote

Primamljivo je pojačati vaš figaro na najače da biste brzo postigli savršene talase. Ali, ako nemate veoma jaku, gustu kosu, ta temperatura može da sprži kutikul vaše kose i prouzrokuje lomljenje. Zato figaro stavite na srednju nižu temperaturu i po potrebi povećavajte. Takođe, potražite šampon na bazi proteina.

– Kosa je sačinjena od proteina, tako da joj je to potrebno za oporavak – kaže Adams.

Gubitak kose

– Kada ste pod stresom, prestanete da jedete pravilno i preskačete vježbanje, a obje ove stvari mogu da dovedu do prorjeđivanja kose – kaže Adams. Zbog ciklusa rasta dlake, gubitak kose može nastati i tri mjeseca nakon stresnog događaja.

– Vaš prvi korak je da smanjite stres koliko god je to moguće i da odredite prioritete – odmor i dobru ishranu – kaže dermatolog Arash Akhavan za Shape.

– Proći će tri mjeseca prije nego što vidite bilo koji rezultat.  Samo nastavi.

Trenje

Vlažna kosa zadržava vodu i rasteže se.

– Zdrava kosa može se protegne tri puta više od prvobitne dužine, a zatim da se vrati u normalu – kaže Adams.

– Ali nezdravi pramen se pokidaju kada ga protegnete peškirom, četkom ili gumicom.

Rješenje za opravak ovakve kose je:

– Tretirajte kosu kao finu tkaninu – kaže kolorista Kolin Flahrti. Nakon pranja, umotajte kosu u turban, mekani peškir od mikrofibera koji brzo izvlači vodu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,