Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šest najgorih ulja za kuhanje na visokim temperaturama

Preuzmite sliku

Većina ljudi redovno koristi ulja pri pripremi raznih jela. Međutim, neki možda ne znaju da bi pri izboru ulja za određeno jelo trebalo voditi računa o načinu pripreme toga jela. Naime, neka su ulja štetnija za vaše zdravlje kada ih se zagrije.

Dakle, određivanje najzdravijeg ulja za kuhanje ovisi o vrsti kuhanja za koju se odlučite. Tačka dimljenja ulja je prag na kojem ulje postaje nestabilno. Ako zagrijete ulje iznad tačke dimljenja, to može naštetiti okusu ali i razgraditi hranjive sastojke u ulju te osloboditi spojeve poznate kao slobodni radikali.

Ovi štetni spojevi mogu imati negativne zdravstvene posljedice, pa čak i uzrokovati oštećenje ćelija koje može dovesti do bolesti. Zbog toga je važno pažljivo razmotriti je li ulje koje odaberemo zdravo za konzumiranje i nakon što je zagrijano. Tako će vam, primjerice, za prženje trebati ulje koje ima visoku tačku dimljenja, prenosi N1.

U nastavku donosimo šest ulja koja su najgora za kuhanje na vrlo visokoj temperaturi.

Orahovo ulje

Orahovo ulje ima nisku tačku dimljenja pa nije najbolji izbor za kuhanje na visokoj temperaturi. Međutim, može se koristiti na mnogo drugih načina. Cijenjeno je jer ima dobar omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Neprerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje ima mnogo nižu tačku dimljenja u usporedbi s rafiniranim maslinovim uljem.

Kada tražite maslinovo ulje s visokom tačkom dimljenja, odaberite bocu na kojoj piše lagano maslinovo ulje jer ono može izdržati više temperature. Neobrađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje koristite za recepte s pečenim povrćem, supama ili na laganoj vatri.

Laneno ulje

Ne samo da može izgubiti svoj hrskavi, orašasti okus, već na visokoj temperaturi može postati gorak. Preporučuje se sirovo konzumiranje lanenog ulja i izbjegavanje obrade na visokoj temperatri kako bi se sačuvao okus, ali i zdravlje.

Suncokretovo ulje

Kada se suncokretovo ulje kontinuirano zagrijava, odnosno kada je temperatura iznad 180 stepeni celzijusa, oslobađaju se toksični spojevi aldehidi, koji doprinose bolesti srca i Alzheimerovoj bolesti. Nerafinirano suncokretovo ulje najbolje je koristiti sirovo.

Ulje sjemenki grožda

Ovo ulje nije prikladno za kuhanje na visokim temperaturama, ali se može koristiti za sotiranje, kratkotrajno prženje ili prženje s minimalnom količinom ulja. Kao i mnoga druga ulja, najbolje ga je čuvati dalje od topline i svjetlosti.

Margarin

Margarin je umjetni prehrambeni proizvod koji je stvoren kao alternativa maslacu. Proizvodi se od rafiniranog biljnog ulja za koje se ne preporučuje izlaganje visokim temperaturama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,