Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šest načina na osnovu kojih ćete prepoznati da li je uređaj original ili kopija

Preuzmite sliku

Proizvodi određenih poznatih brendova često imaju mnogobrojne plagijate. Kopije su ponekad toliko vjerne originalu da je skoro nemoguće prepoznati da se radi o kopiji.

Ipak, postoje određeni trikovi koji vam mogu pomoći da otkrijete da li je nešto kopjia ili original prije nego što se odlučite da proizvod stavite u svoju potrošačku korpu.

Evo nekih od njih:

1. Provjerite pakovanje

Falsifikatori proizvoda često zanemaruju dizajn ambalaže. Zvanični proizvođači će se uvijek pobrinuti i oko najsitnijih detalja na ambalaži i osigurati da proizvod stigne bezbjedno u ruke potrošača.

Takođe, plagijat ćete prepoznati po različitim fontovima, odnosno lošom štampom i slabom vidljivošću teksta.

 • 2. Provjerite uputstvo za upotrebu

  Uputstvo za upotrebu mora biti na jeziku zemlje porijekla. Ukoliko je napisano na drugom jeziku i ne možete da ga pročitate, znjate da se radi o falsifikatu.

  3. Obratite pažnju na materijal

  Svaki materijal, bilo da se radi o aluminijumu, gumi ili plastici može biti dobrog i slabijeg kvaliteta. Poznati brendovi ne štede na materijalu i po tome ćete prepoznati da li se radi o originalu ili ne.

 • 4. Obratite pažnju na font i veličinu slova

  Logo je lice jednog brenda i njemu se uvijek posvećuje posebna pažnja. Svi fontovi i simboli na uređaju moraju biti glatki, čitljivi i izdržljivi, u suprotnom se radi o kopiji.

  5. Provjerite punjač

  Punjač treba da bude prilagođen utičnicama zemlje u kojoj će se uređaj koristiti. Takođe, originalni punjači neće imati šavove na plastičnim djelovima različitih boja, dok se to ne može reći za falsifikate.

  6. Dobro pogledajte kablove i priključke

  Kvalitet kabla je jedna od očiglednijih stvari po kojima ćete prepoznati kopiju proizvoda. Kod originala, kabl će biti čvrst i svuda iste boje, dok će kod kopije biti labav i nejednak. Kabl treba da bude savitljiv, a oznake na plastičnim djelovima jasne i neizbrisive. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,