Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Seksualno ogledanje: Probajte tehniku koja jamči više strasti

Na temu ogledanja su provedena neka istraživanja pa su naučnici zaključili kako ljudi posjeduju tzv. zrcalne neurone koji se aktiviraju kada promatramo druge ljude i oponašamo njihove radnje.

Recimo, osjetite neopisivu ugodnost kada vas partner poljubi iza uha, a jednak dobar osjećaj javit će se u njemu ukoliko vi napravite istu radnju, i vi njega poljubite iza uha. Gledajte na to kao na jedan oblik neverbalne komunikacije.

– Ogledanje se događa u svakodnevnom životu. Vidite da neko dira kosu, pa dodirnete i vi svoju, ili neko se smije, pa se smijete i vi, i tako dalje. Na najosnovnijoj razini ogledanje je postupak kopiranja nečijih radnji. To često činimo kada smo s nekime u vezi, a to je zapravo pokazatelj nivoa emocionalne inteligencije – objasnila je dr. Sadie Allison, seksualna pedagoginja i suosnivačica lubrikanta GoLove CBD.

– Isti princip vrijedi i za seks. Imitiranje seksualnog partnera može poboljšati emocionalnu povezanost jer taj trenutak čini intimnijim, smislenijim i zabavnijim. Seksualno ogledanje povećat će zadovoljstvo i užitak kod obje strane. Svjesno fokusiranje na vokalno seksualno ogledanje može dodati sasvim novu dimenziju vašoj komunikaciji – dodala je.

 • Dr. Allison kaže kako se ogledanje često pojavljuje prirodno, ali želite li dodatno začiniti vođenje ljubavi, obratite pažnju na partnerove zvukove i izraze lica, i krenite s time od samog početka. Budite svjesni partnerovog disanja i izraza lica već dok se ljubite, tokom predigre, pa promatrajte dalje kako se to mijenja.

  – Obratite pažnju na to kako se partnerov izraz lica mijenja kako se stvari zahuktavaju, od vrsta stenjanja i drugih zvukova koje stvara, do dubine i jačine tih tonova. Kada to što ste vidjeli i čuli dopre do vaše memorije, tada ste spremni oponašati ga – savjetuje dr. Allison.

  – Jednom kada usvojite ovu simfoniju izražavanja, možda ćete pronaći nove načine kako biste uživali u još erotičnijem angažmanu. Promatrajte, upamtite i kasnije vježbajte dok se gledate u ogledalo. Vidite kakav je to osjećaj i kako izgleda način izražavanja vašeg partnera – objasnila je.

  – I zasigurno, kada sljedeći put krenete voditi ljubav, bit ćete spremni izvući svoje ogledanje i upotrijebiti ga u svoju korist. Također je zgodno tražiti od partnera da napravi isto. Znači, partner bi trebao kopirati ono što vi radite kako bi aktivirao svoje neurone – dodala je. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,