Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sedam znakova da ste vi toksična osoba u vezi

Preuzmite sliku

Često se govori o toksičnosti u vezi i koliko može negativno uticati na odnos i čak dovesti do prekida. No ponekad zaboravljamo da se svaka strana u ljubavnom odnosu treba zapitati stvara li upravo ona negativnost u odnosu.

Kada par ima probleme u vezi, u mnogim slučajevima to znači da su oba partnera pridonijela stvaranju problema. U zdravoj vezi oba partnera moraju podržavati zajedništvo, raditi kompromise i nadilaziti probleme. No, postoje i toksične veze, a to su odnosi u kojima se ništa ne može riješiti. No ponekad se jedna strana ponaša toksično i jača negativnostu u vezi. Stoga ako se osjećate loše u ljubavnom odnosu važno je da se upitate “jesam li u toksičnom odnosu?”. No onda je sljedeći korak zapitati se koliko vi stvarate tu negativnost i jeste li uzrok problema.

Međutim, prije nego pročitate koji su sve znakovi toksičnog odnosa i ponašate li se tako vrlo je važno razumjeti koje su posljedice. Istraživanja psihologa objašnjavaju da toksično ponašanje stvara lošu kvalitetu odnosa jer jedna strana pokušava dominirati. Tokom vremena se stvara stres, konflikti, a u nekim slučajevima postoji i zlostavljanje.

Osim toga, u takvom odnosu osoba može osjećati da slabi njeno fizičko i mentalno zdravlje što može voditi do problema kao što su depresija i tjeskoba te razvoja drugih mentalnih problema, prenosi Žena.hr. Ako sumnjate da ste u toksičnoj vezi, ali i da ste vi upravo osoba koja izaziva toksičnost, onda u nastavku otkrijte obrasce ponašnja koja vode u probleme.

Osjećaj nesigurnosti i stalni strah od prekida

Ako stalno prijetite partneru da ćete prekinuti vezu onda se može uništiti povjerenje i sigurnost u vezi. O prekidu trebate razgovarati samo ako ozbiljno razmišljate o tome i postoji ozbiljna namjera. Ako samo postoji prijetnja prekidom kod prvog znaka konflikta znači da pokušavate kontrolisati partnera prijetnjom i strahom, piše Marriage.com.

Potpuno izbjegavanje sukoba

Ovo je jedan od manje poznatih znakova toksične veze, ali izbjegavanje sukoba svakako spada u kategoriju toksičnosti. Neki konflikti su prirodni i čak zdravi za odnos, ako par izbjegava sukobe nikada neće moći rasti. Ako stalno izbjegavate sukobe vaš partner će uvijek morati biti oprezan i osjećati strah ako razgovor nije uvijek pozitivan.

Očekujete da vam partner čita misli

Ako ste postavili ovo pitanje koje je vezano za toksičnost u vezi onda trebate razmisliti očekujete li da vam partner čita misli. Ovo znači da očekujete da druga strana zna šta želite bez postavljanja pitanja, a onda postajete ljuti jer nije shvatio šta ste htjeli.

Ne preuzimate odgovornost

Ako ste napravili lošu stvar prema partneru obično je najbolji odogovor preuzeti odgovornost i ispričati se. Ako nikada ne preuzmete odgovornost za pogreške i krivite partnera za sve što je krenulo krivo onda se stvara toksično okruženje.

Želite kontrolisati partnera

Ni jedan veza nije zdrava ako jedan partner pokušava kontrolisati drugu osobu. Ako pokušavate nametnuti partneru s kim se smije družiti i onda ga kažnjavate jer ne poštuju vaše zahtjeve radi se o pokušaju kontrolisanja. Onda se druga strana može zapitati je li ovo toksičan odnos. Ako kažete partneru da se nelagodno osjećate jer se druži s bivšom djevojkom onda samo izražavate svoje mišljenje, no ako ga želite potpuno odsjeći od porodice i prijatelja onda je to kontrolisanje.

U odnosu su najvažnije vaše potrebe

Ako se želite dobro osjećati i rasti zajedeno s partnerom onda je vrlo važno razmisliti o dinamici u vezi. Osjećate li oboje da su vaše potrebe zadovoljene ili se sve vrti oko tvojih potreba? Vrlo je važno biti iskren prema sebi, ako se veza vrti samo oko potreba jedne osobe onda jedino vi dobijate podršku i priznanje, a to znači da ste vi toksična strana u odnosu.

Ne podržavate partnera pred drugim ljudima

Za kvalitetnu vezu je važno da oba partnera čuvaju leđa drugoj strani. Na primjer, ako porodica ili prijatelji govore ružne stvari o vašem partneru onda je važno da se zauzmete za njega. Ako mu ne pružite podršku ili negativno govorite pred prijateljima i porodicom onda ste toksična osoba u vašem odnosu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,