Utorak, 21. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sedam znakova da je djetetu potrebna pomoć psihologa

Kada vaše dijete neočekivano promijeni svoje gledište, navike i ponašanje, njegovo raspoloženje oštro skače gore – dole i tu vam ne može pomoći samo pažljiv pogled pun ljubavi…

Stručnjaci smatraju da ovo može ukazivati na emotivni ili mentalni poremećaj koji se javlja kod svakog petog modernog djeteta. Ali kako obična majka može prepoznati prve signale koji ukazuju da je djetetu potrebna pomoć?

Psiholozi savjetuju da obratite pažnju na sljedeće znakove.

Produžena nervoza

Ako primijetite da su pokreti vašeg djeteta postali oštri i isprekidani i nevjerovatno je aktivno duže vrijeme, što za njega nije tipično, onda to jasno ukazuje na psihološku nelagodnost. Vrijeme je da razgovaramo otvorenim srcem i potražimo pomoć psihologa, prenosi Ženski magazin.

Odsutnost

Primijetili ste letargiju i nespremnost da dijete obavlja i najjednostavnije stvari? Dijete zaboravi čime se igralo prije nekoliko minuta, neutralno je prema svojim hobijima, odbija da gleda crtani film – ovo je alarm za sve mame.

Promjena apetita

Vaše dijete iznenada odbije da jede ili obrnuto, počne da pretjerano konzumira hranu. Ako se to desilo samo jednom, onda je u redu, ali kada je ovo ponašanje u ishrani već postalo navika, ni u kom slučaju dijete ne bi trebalo ostaviti na miru sa svojim problemima.

Loše fizičko stanje

Umor i bol ne moraju uvijek ukazivati na bolest, ponekad su to znakovi takozvanih psihosomatskih manifestacija – bolesti uzrokovanih psihološkim poremećajem. Ovo ne možete riješiti bez dobrog psihologa.

Noćne more

Ako se noću probudite zbog užasnog vriska iz dječje sobe, a dijete se histerično bori, onda se probudi i ne može objasniti svoje ponašanje, to je jasan znak noćnih mora. Stručni savjet je potreban.

Mokrenje u krevetu

Ako je dijete davno izraslo iz pelena, ali je iznenada napadnuto noćnom enurezom, prvo morate biti sigurni da to nije bolest genitourinarnog sistema. Ako infekcija ne postoji, a problem postoji i dalje, vrijeme je za razgovor sa psihologom.

Dijete pokušava da se povrijedi

Kada se dijete agresivno ponaša prema drugima, osnovni konflikt može biti uzrok, ali ako stalno pokušava da sebe povrijedi, onda takva agresija, usmjerena ka unutra, očigledno neće donijeti dobro. Potražite pomoć psihologa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,