Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam tajni vitkosti žena koje se ne odriču ni hljeba ni slatka

Preuzmite sliku

Znate li zašto većina Francuskinja ima vitke i lijepo građene noge? Zato što puno hodaju, ali i zato što slijede pravila prehrane u kojoj se ne odriču ničega, ali imaju svoje trikove kako da se ne udebljaju.

U Francuskoj, domovini kroasana, čokolade, bogatih deserta, sira i vina, samo 11 posto ljudi ima problema s viškom kilograma. Kako im to uspijeva? Francuskinje su odlučile otkriti sedam tajni svoje vitkosti zbog koje se ne odriču – baš ničega.

1. Hljeb i tjestenina da, ali u umjerenim količinama

Stil života Francuskinja uključuje potpuno uživanje u hrani i svakom zalogaju. Francuskinje nikada ne jedu s nogu i uvijek uzmu vremena za jelo. Ne odriču se bijelih ugljikohidrata kao što su hljeb i tjestenina – njihova je tajna da ih jedu u malim količinama jer bijeli hljeb i tjestenina kvare vitku liniju kada se konzumiraju u velikim količinama. Dakle, Francuskinje vole lagane i male porcije hrane.

Isto vrijedi i za masnu hranu, odnosno masno meso koje Francuskinje obožavaju, ali jedu ga jednom ili dvaput sedmično. U vinu, koje dokazano pomaže kod mršavljenja, guštaju pak na dnevnoj bazi. Za umjetna sladila nema mjesta u prehrani užicima sklonih Francuskinja. Radije će izabrati pravu stvar poput šećera i maslaca, ali u malim količinama.

2. Male porcije

Naručite li u Francuskoj sendvič sa šunkom, mogli biste se iznenaditi kada vidite da u sendviču imate samo jednu tanku lisku šunke, nekoliko komada paradajza i senf. I tu leži još jedna tajna vitkosti Francuskinja – male porcije. I kada su u gostima, Francuskinje neće uzeti više od jednog peciva ili kolača u kojem će neko vrijeme uživati uz kafu, a ne ga pojesti odjednom.

Francuskinje za doručak obično jedu hljeb ili pecivo, jogurt i žitne pahuljice. Kroasani su povremena poslastica i uglavnom se poslužuju gostima. Grickalice najviše jedu djeca poslije škole, dok se odrasli drže tri obroka dnevno.

3. Puno jogurta

Kada osjete glad između obroka, Francuskinje će posegnuti za jogurtom. Ovaj mliječni proizvod njihov je veliki dijetni saveznik u održavanju vitke linije. Većina Francuskinja pojede jedan ili dva jogurta dnevno, najčešće za doručak, naročito ako su večer prije pojele više nego inače. Na taj način kontroliraju ravnotežu broja kalorija koje dnevno unesu.

4. Obroci u određeno vrijeme

Francuskinje se ne odriču tradicije kada je riječ o tri obroka dnevno i obično ne jedu ništa između tih obroka. Žene u Francuskoj smatraju da je normalno osjećati glad između tih obroka i zbog toga neće posegnuti za hranom. Tako se u Francuskoj u vremenu između doručka, ručka i večere, mogu vidjeti poluprazni restorani brze hrane, što znači da se kultura tri obroka na dan održala.

5. Jedu u društvu

Francuskinje i Francuzi vole jesti u društvu, i to ne uključuje samo porodicu i prijatelje nego i kolege na poslu. Štaviše, ako na poslu odete jesti sami, kolege to mogu smatrati čudnim, otužnim, pa čak i nepristojnim.

Studije su pokazale da Francuzi 80 posto obroka pojedu u društvu drugih ljudi, a poznato je da kada jedemo u društvu, pojedemo manje jer imamo veću potrebu kontrolirati se. Za Francuskinje hrana ima puno bolji okus kada je dijele s drugima.

6. Voće za desert

Francuskinje vole peciva i kolače, ali takve poslastice jedu samo u posebnim prilikama. U svakodnevnom životu za desert biraju voće, a francuski stil života podrazumijeva redovne odlaske na pijacu po nabavku svježeg voća i povrća.

7. Ne jedu s nogu

U Francuskoj nećete vidjeti puno ljudi koji hodaju cestom i jedu. To je zato što Francuzi ne vole multitasking kada je riječ o hrani. Kada jedu, Francuskinje se žele posvetiti samo hrani pa će zato radije osjećati glad i strpjeti se do jela nego pojesti nešto na brzaka. Također, nemaju naviku jesti ispred televizora ili za radnim stolom. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,