Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sedam stvari koje radimo pogrešno i otežavamo posao kada koristimo mašinu za pranje suđa

Preuzmite sliku

Ispiranje posuđa stvar je prošlosti. Da, zapravo može biti bolje staviti prljavo posuđe direktno u mašinu, štedeći nam vrijeme i novac, piše Bright Side.

Ne samo da su neke od naših navika pranja posuđa zastarjele, već mogu biti i prilično pogrešne, poput načina na koji punimo svoje mašine, rutine čišćenja i nivo temperature vode, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Pranje posuđa prije stavljanja u mašinu

Prethodno ispiranje posuđa možda nije najučinkovitiji način čišćenja, pogotovo ako ste kupili mašinu za posuđe u posljednjih 5 godina. Sada dolaze sa senzorom tla, što znači da će, ako primjeti da vaše posuđe nije jako prljavo, koristiti kraći ciklus.

 • Također trošite mnogo više vode i električne energije. U stvari, studija kaže da ispiranje i pranje posuđa nakon toga u mašini može izgubiti čak 8-27 litara vode.

  2. Grijač vode je ispod 48 stepeni Celzijusa

  Mašine za posuđe koje su spojene samo na cijev za toplu vodu možda neće pravilno očistiti posuđe. Niska temperatura vode koja ulazi u mašinu za posuđe može predstavljati problem ako nemate ugrađeni pojačivač topline. Kako biste bili sigurni da će sve biti škripavo čisto, pobrinite se da vam se voda dovoljno zagrije.

  3. Ne puštamo toplu vodu iz česme

  To može pomoći vašoj mašini za posuđe da učinkovitije izvlači vruću vodu direktno iz cijevi tokom prvog ciklusa. Naprimjer, nešto posebno korisno zimi s hladnim cijevima.

  Prosječnoj mašini posuđa treba oko 2 minute da zagrije vodu za 1 stepen, a većina ciklusa mora biti na 57 stepeni Celzijusa. Ako je voda samo 40 stepeni Celzijusa, za pranje će vam trebati dodatnih 60 minuta!

  4. Slučajno blokiramo prskalicu

  Kad velike predmete postavimo na veći dio nosača, sprečavaju pravilno čišćenje gornjih predmeta. Umjesto toga, može biti bolje ručno oprati veće predmete kako biste bili sigurni da je vaše posuđe higijenski očišćeno.

 • 5. Ne čistimo gumene dijelove mašine

  Guma s vremenom skuplja bakterije iz prljavih predmeta u perilici posuđa, koji vole vlažna mjesta. To se može riješiti starom četkicom za zube i sapunicom svakih nekoliko mjeseci kako bi se spriječilo nakupljanje.

  6. Ne koristimo sredstvo za ispiranje

  Ako vaše posuđe izlazi mokro i s mrljavo, tada bi rješenje moglo biti sredstvo za ispiranje. Smanjit će površinski napon vode i zaustaviti stvaranje kapljica i ostavljanje mrlja. Također pomaže da se predmeti brzo osuše, tako da vam ne preostaje tona sušenja.

 • 7. Miješamo manje i više prljavo posuđe

  Neki predmeti mogu zahtijevati dulje dublje čišćenje, a drugi kraći ciklus. Slično pranju veša, i prljavo posuđe grupirajte prema nivou prljavštine za najbolje rezultate! To može značiti ručno pranje nekih predmeta kako biste spriječili uništavanje ostalog posuđa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje