Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam stvari koje ne smijete zaboraviti kada putujete u inostranstvo

Preuzmite sliku

Često zaboravljamo na važne stvari prije odlaska na odmor, a to može pokvariti putovanje i donijeti nam dozu stresa.

Šta je vrijedno zapamtiti i šta učiniti prije putovanja? Šta ponijeti na odmor?

Nekoliko dana prije odlaska na odmor počinjemo da osjećamo uzbuđenje, ali i nervozu. Mi se fokusiramo na pakovanje neophodnih stvari, kupovine, planiranje putovanja. Međutim, ako ćete ostati duže, posebno u inostranstvu, treba da razmislite o dodatnim aktivnostima koje će vam omogućiti da brzo reagujete i izbjegnete dodatne probleme u neočekivanim slučajnim situacijama, piše Ženski magazin.

Dokumenta za automobil i mape

Kada odlazite automobilom, provjerite da li je u potpunosti ispravan i da li imamo neophodno osiguranje. Većina ima GPS koji nas vodi na putu, ali ne boli imati mapu puta sa nama. Provjerite kakvi su saobraćajni propisi u zemlji gdje ćete boraviti, kao i u zemlje kroz koje ćete proći. Štaviše, saznajte koja oprema je potrebna u datoj zemlji (reflektujući prsluci, aparati za gašenje požara, komplet prve pomoći itd.)

Kopije dokumenata

Zaštitite se u slučaju gubitka dokumenata – nikada ne čuvajte sva dokumenta, novac, karte i platne kartice na jednom mjestu. Gubitak pristupa novcu i dokumenata koji vam omogućuju da se vratite, u najgorem slučaju, može čak značiti i noć pod nebom! Vrijedno je proveriti kontakt podatke konzulata unapred i kako doći do njega ako je potrebno. Potrebno je da imate skenirane dokumente.

Držite kopije dokumenata blizu vas i sakrijte originale. Pored toga, korisno je imati brojeve dokumenata, na primjer u telefonu ili negdje drugdje, jer u slučaju krađe, ako su i platne kartice izgubljene, njihova rezervacija često zahtijeva identifikacijski broj.

Dodatno osiguranje

Osiguranje izaberite zavisno od vrste putovanja i od toga da li ćete se aktivno baviti sportom (npr. planinarenje, ronjenje). Prilikom odlaska na odmor osiguranje je često uključeno u paket. Provjerite, međutim opsega zaštite. Često ne pokrivaju troškove moguće hospitalizacije. Ako putujete po zemljama EU, vredi napraviti EHIC (European Social Securiti Card). Kada putujete automobilom u zemljama koje nisu članice EU, sjetite se Zelene karte.

Pristup novcu

Pristup novcu – nošenje mnogo gotovine sa vama nije sigurno. S jedne strane, držimo ga na nekoliko mjesta, a s druge – hajde da imamo pristup preko platnih kartica. Provjerimo, međutim, kakve su provizije za bezgotovinska plaćanja i povlačenja iz stranih bankomata. Sve više banaka nudi kartice sa malim fiksnim naknadama za ove aktivnosti ili čak odustaju od provizije.

Punjač za telefon

Nikada ne zaboravite ni na telefon, ni na punjač. Takođe je vredno razmisliti o solarnom punjaču, koji će u odsustvu pristupa električnoj energiji, biti dodatni izvor energije za telefon. Telefoniranje je ključno u situaciji gubitka dokumenata, problema na putu. Takođe imate pristup internetu.

Lijekovi

Ako trajno uzimamo lijekove važne za naš život i zdravlje, nosimo dupla pakovanja sa saobom. U slučaju neočekivanog produženja boravka (gubitak dokumenata, kvar na vozilu, kašnjenje leta, itd.), Ovaj višak će biti veoma važan.

Obezbjeđenje stana

Utvrdimo kome ćemo tokom putovanja povjeriti brigu o našem stanu ili domu. Vrijedi razmotriti osiguranje imovine, jer prema statistikama, u danima odmora je najviše provala i krađa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,