Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam namirnica koje nikada ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj pećnici

Preuzmite sliku

Prvi put slučajno izumljena četrdesetih godina prošlog stoljeća, mikrovalna pećnica danas je jedan od glavnih kuhinjskih uređaja u svakom domaćinstvu, piše Bright Side.

Iako ovaj izum znači pogodnost za kuhanje i podgrijavanje, postoje određene vrste hrane koje biste trebali izbjegavati kuhati u mikrovalnoj pećnici po svaku cijenu, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Kuhana jaja

Kada zagrijete kuhano jaje u mikrovalnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući nakupljanje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju zadržati sav pritisak, što može dovesti do vrlo vruće eksplozije u mikrotalasnoj pećnici, na vašem tanjiru ili čak kad zagrizete jaje!

 • 2. Mrkva

  Iako se mrkva može kuhati i zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, sirova mrkva, posebno ona s korom na sebi, može biti potencijalno opasna. Ako se mrkva ne pere pravilno i ako ima ostataka nečistoće, minerali u tlu mogu izazvati iskre u mikrovalnoj pećnici, poznate i kao lučenje. Ako se to neprestano dešava, lučenje električnom energijom može ozbiljno oštetiti vašu mikrovalnu pećnicu.

  3. Prerađeno meso

  Za početak, prerađeno meso nije najhranjivija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Ali kada dodate mikrotalasno zračenje svojim omiljenim mesnim jelima i konzerviranim proizvodima, nivo holesterola može se povećati, što može dovesti do srčanih problema. Najsigurniji način zagrijavanja šunki i kobasica je na roštilju ili na ploči šporeta.

 • 4. Voda

  Zagrijavanje vode u mikrovalnoj pećnici može vam se učiniti najjednostavnijom metodom. Ali studije pokazuju da mnogi slučajevi opekotina potiču od vrele vode zagrijane u mikrotalasnoj pećnici, posebno kada je griju djeca. Elektromagnetski valovi u mikrovalnoj pećnici mogu uzrokovati pregrijavanje vode, što molekule vode čini nestabilnima i može izazvati intenzivno ključanje, pa čak i eksplozije!

  5. Čili paprika

  Čili paprika, posebno ona začinjena, sadrži visoku razinu kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kada je kapsaicin izložen elektromagnetskim valovima u mikrotalasnoj pećnici, počinje se pušiti i može biti sklon zapaljenju! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrovalne pećnice mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

 • 6. Piletina

  Piletina je popularni krivac za širenje salmonele, posebno kada nije pravilno kuhana! Kad kuhate komad sirove piletine u mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je meso kuhati temeljito, na direktnoj vatri, poput tave, roštilja ili pećnice.

  7. Paradajz i paradajz sos

  Poput kuhanih jaja, paradajz može prouzrokovati eksplozivnu zbrku kada provodi previše vremena u mikrovalnoj pećnici. Zbog sadržaja tečnosti u svježem paradajzu i paradajz sosu, nakupljanje pritiska uzrokuje da oni eksplodiraju, ostavljajući mikrovalnu pećnicu prekrivenu crvenim mrljama.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,