Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam namirnica koje ne treba da konzumirate poslije vježbanja

Preuzmite sliku

Saznajte kojih sedam namirnica treba izbjegavati u širokom luku nakon vježbanja.

1. Jaja

Jaja spadaju u zdrave namirnice, ali ukoliko pojedete više od jednog žumanjceta, unijećete previše masnoće. Ukoliko vam prijaju i volite da ih jedete, samo naprijed, ali vodite računa da ne pretjerate sa brojem žumanaca. Odličan balans činila bi dva bjelanceta i jedno žumanjce.

2. Crveno meso

Da li znate da je organizmu potrebno i do 8 sati da svari ovu namirnicu? Ovo je razlog zbog kojeg ne treba da jedete crveno meso nakon vježbanja, pored činjenice da obiluje zasićenim mastima koje mogu da dovedu do začepljenja krvnih sudova.

3. Bijeli hljeb

Nutricionisti navode, ako biste bili u mogućnosti da ga skroz eliminišete iz ishrane, to bi bilo najbolje. Ukoliko ne možete, barem izbjegavajte da jedete bijeli hljeb nakon vježbanja. Njegov visok sadržaj glutena i šećera čine da se vaš metabolizam uspori, a nivo šećera u krvi podigne. Mnogo bolji izbor je hljeb napravljen od cijelih zrna žitarica, bez kvasca.

4. Povrće

Hrana bogata vlaknima bi svakako trebalo da bude dio vaše svakodnevne zdrave ishrane. Međutim, upravo zbog obilja vlakana, digestivnom sistemu treba dosta vremena da svari povrće. Ipak, sok od tamnozelenog, lisnatog povrća (spanaća, na primer) možete konzumirati poslije vježbanja.

5. Puter od orašastih plodova

Ukoliko vodite sportski život izbegavajte ovu namirnicu kako ne biste nabacili neželjene kilograme koje se trudite da izgubite u svakodnevnoj sportskoj rutini u teretani, na atletskim stazama ili bazenu.

6. Brza hrana

Pica, hot dog, hamburger, pomfrit… Jela koja obiluju nezdravim mastima. Čak i ako dođete u iskušenje da pojedete nešto od toga nakon izlaska iz teretane- suzdržite se. Ove namirnice treba inače smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane, mada, ako izuzetno uživate u njima nema razloga da povremeno ne popustite sebi – neće vas ubiti.

7. Voćni jogurti

Još jedna u moru namirnica koja sadrži velike količine šećera. Mnogo bolji izbor bio bi običan, nemasan jogurt. Dobar je za varenje, osvežava, drži krvni pritisak pod kontrolom, jača kosti i nema opasnosti od viška kilograma.

Vaše tijelo iskoristi mnogo energije tokom fizičke aktivnosti. Ukoliko tijelu ne pružite nove izvore energije u roku od sat, najviše dva sata vremena poslije vježbanja, vaši mišići se neće oporaviti kako treba i sav vaš trud može biti uzaludan. Eksperti savjetuju da jedete u roku od 40 minuta nakon vježbanja i da popijete dosta vode kako biste povratili izgubljenu tečnost. Vaš obrok nakon vježbanja treba da uključuje ugljene hidrate i proteine: bademe, nemasan sir, jabuku, žitarice, šunku, svježe cijeđeni sok od narandže, banane, borovnice, ananas, pileće bijelo meso, ćuretinu, tunjevinu… Zapamtite: ishrana je podjednako važna, a možda i važnija od fizičke aktivnosti. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,