Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam namirnica koje je bolje kupovati zamrznute a ne svježe

Preuzmite sliku

Kupovina svježih namirnica može biti praktična iz ekonomskih razloga, ali bolje je kupiti određene namirnice samo u zamrznutom obliku.

Određene svježe namirnice nakon nekoliko dana u frižideru možemo samo baciti. Za razliku od njih, zamrznute namirnice ne samo da zadržavaju mnogo više vitamina, već ih uvijek možete imati na zalihama, piše Ženski magazin.

1. Jagodičasto voće

Kao što ste možda primijetili, svježe maline, borovnice i druge bobice brzo propadaju u frižideru, pa je mnogo povoljnije kupiti zamrznute, jer traju skoro zauvijek. Uvijek ih imate pri ruci kako biste ih dodali napicima, kolačima, pahuljicama ili gdje god vaše srce želi.

2. Grašak

Iako možete da kupite konzervisani grašak koji dugo može da stoji u ostavi, u njemu ima često raznih aditiva. Ako vam pomisao na konzerviranu hranu nije dobra ideja, počnite da kupujete zamrznuti grašak, koji uvijek možete dodati jelima, pire krompiru, soseovima od tjestenine itd.

3. Kukuruz

Kao i konzervisani grašak, kukuruzu u konzervi često se dodaju konzervansi i šećer kako bi se produžio rok trajanja. Kada kupujete smrznuti kukuruz, jedino je važno kupiti kukuruz koji se uzgaja organski, jer je kukuruz često genetski modifikovan.

4. Bundeva

Iako je bundeva vrlo otporna namirnica, nažalost nije dostupna u prodavnicama tokom cijele godine. Srećom, možete je kupiti u zamrznutom obliku i koristiti u receptima tokom cijele godine. Plus ne treba se ljuštiti – dvostruka pobjeda!

5. Mango

Iako je svjež i sočan u svom svježem obliku, može biti jako teško oguliti ga. Smrznuti je međutim već oguljen i spreman za jelo – bez obzira da li se miješa u zdrave deserte ili ne.

6. Rezani špinat

Svježi špinat je odličan dodatak smutiju (puno bolji od smrznutog), ali smrznuti špinat je veoma zgodan za upotrebu u kuhanim jelima gdje vam treba znatna količina. Možete ga dodati u lazanje, soseve od tjestenine, rižoto.

7. Riba

Ako ne planirate da kuhate ribu istog dana, onda je mnogo bolje da kupite smrznutu. Često se svježa riba koja se prodaje u prodavnicama zamrzne tokom transporta, a zatim odmrzava i spremna je za upotrebu. Ako riba danas nije na vašem jelovniku, kupite smrznutu i pripremite je kad god želite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,