Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam namirnica bez roka trajanja koje se ne kvare

Preuzmite sliku

Svaki kuhinjski ormarić u svom ćošku skriva namirnicu koju dugo nismo koristili pa ne znamo bismo li je bacili ili iskoristili. Donosimo vam popis namirnica bez roka trajanja. One mogu promijeniti okus ili izgled ako ih pravilno ne čuvate, ali neće se pokvariti

1. Šećer

Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari. Šećer je neprijateljsko okruženje za bakterije u kojemu ne mogu živjeti. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi.

2. Med 

Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali ne i pokvariti. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizira možete ga i dalje normalno nastaviti koristiti.

3. Škrobno brašno

Ako nije izloženo vlazi, čuva se na suhom i hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi, škrobno brašno neće se nikada pokvariti.

4. Ekstrakt vanilije

Zbog alkohola kojeg sadrži, ekstrakt vanilije nema rok trajanja već s vremenom sazrijeva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni postotak i traje vječno, dok će aromi vanilije nekoliko mjeseci nakon otvaranja okus postati sve slabiji.

5. Sol

Sol se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to spriječili čuvajte ga na suhom, tamnom mjestu na kojem će sačuvati svoju strukturu.

6. Riža

Rok trajanja ima samo smeđa riža koja je masnija zbog čega se može pokvariti. No, njen rok trajanja možete produžiti čuvate li je u hermetički zatvorenim posudama te u frižideru.

7. Bijelo vinsko sirće

Zbog velike količine kiselina koje zapravo služe kao “konzervans”, svaka vrsta sirćeta može imati poprilično dugačak rok trajanja, a bijelo sirće nikada se neće pokvariti. Eventualno može promijeniti svoj okus. Odgovara mu čuvanje na suhom i hladnom mjestu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,