Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam najgorih namirnica za doručak i za vaš mozak

Preuzmite sliku

Kvalitet doručka je neraskidivo povezan s kvalitetom kognitivne funkcije tokom cijelog dana. Iako su popularni izbori obroka lako dostupni, pojedine namirnice su nisko na popisu hrane zdrave za mozak i tijelo.

Neke popularne namirnice koje jedete ujutro zapravo pospješuju reakciju na stres. Postoji razlog zašto se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu. On je prilika za tijelo da prekine noćni post, a mozak dobija svoj prvi izvor energije za dan koji je pred vama, prenosi 24sata.hr.

Odgovarajuće napajanje tijela i mozga tokom doručka ključno je za cjelodnevni fokus, jasnoću i energiju. Postoje izvrsne mogućnosti doručka za zdravlje mozga – i postoje neke – ne baš dobre.

Ovo je sedam najgorih namirnica za doručak i za mozak, prema psihijatrici i nutricionistici Umi Naidoo.

1. Voćni smoothie koji je ‘prerušeni’ milkshake

Iako se često preporučuje smoothie kao jednostavan, prenosiv način da spakirate snažnu količinu proteina i biljnih namirnica, postoje mnogi smoothieji koji su zaista prerušeni slatki milkshakeovi. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane i manga s visokim glikemijskim indeksom, i šerbeti ili jogurti s okusom voća – sadrže veliku količinu šećera.

Bez masti ili proteina koji bi smanjili učinke na povećanje šećera u krvi, takav smoothie može uzrokovati skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije – što rezultira umorom, tjeskobom i razdražljivošću.

2. Voćne zdjelice za doručak

Ima mjesta za voće bogato antioksidansima za doručak, ali zdjelice na bazi voća često služe kao dovoljno velike porcije da se prehrani obitelj. Također, prelivene novitetima poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su pune šećera.

3. ‘Punjene’ kafe

Za mnoge je ispijanje dobre šolje kafe omiljeni način za početak dana. Međutim, kad se kaže kafa, to može značiti nekoliko stvari – šolju crne kave, cappuccino s bademovim mlijekom ili slatku poslasticu. Poznato je da kafe mogu biti pune umjetnih aroma, rafinisanih šećera i mliječnih proizvoda i kao takve povećavaju upalu u tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom.

4. Žitarice

Dok se samo nekoliko namirnica za doručak pravi tako brzo kao žitarice  – jer morate samo dodati mlijeko – vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada je riječ o žitaricama, dobar je izbor onih s cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama i tonama vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u prodavnici nude malo ovih hranjivih tvari, i time propuštate priliku da prvo u danu unesete hranjive tvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami napraviti domaću granolu ili mješavinu žitarica kako biste kontrolisali šećer i povećali unos hranjivih tvari.

5. Burrito za doručak

Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, njegova sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljikohidrate i rafinirani škrob. Da bi burrito bio zdraviji za mozak, preskočite omot i jedite domaća jaja, organski tofu, svježe povrće, crni grah i malo ljute salse.

6. Voćni jogurti

Voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, je poželjno konzumirati, zbog njegovih prednosti vlakana i polifenola, kao i grčkog jogurta s punomasnim mlijekom ili alternativno bez mliječnih proizvoda, a koji podržavaju crijevni mikrobiom.

Međutim, jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je provjeriti oznake hranjivih vrijednosti – jer 4 grama šećera je 1 čajna kašičica pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 kašičica šećera u svom navodno ‘zdravom’ jogurtu za doručak. Uvijek je bolje jutro početi s cjelovitim, nezaslađenim jogurtom, dodati nasjeckano voće po izboru i preliti ga cimetom i medom.

7. Kombinacija krofne i kafe

Iako su laki, prenosivi i široko dostupni, krofne i kafa ne pružaju prikladan temelj za koncentraciju i raspoloženje tokom dana. Krofne su bogate rafiniranim ugljikohidratima i često se prže u uljima, što može kratkoročno izazvati pomutnju u mozgu, a dugoročno lošije pamćenje.

Kvalitet doručka je neraskidivo povezan s kvalitetom kognitivne funkcije tokom cijelog dana. Iako je popularan izbor ovog obroka lako dostupan, namirnice poput ovih gore nisko su na popisu hrane zdrave za mozak, donosi MBG. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,